Estrella Montolío inaugura la 4ª edició del Postgrau d’Administració Electrònica i Govern Obert al Món Local

El passat 24 de setembre, Estrella Montolío, catedràtica de Lingüística Hispànica de la Universitat de Barcelona i experta en comunicació, va donar el tret de sortida de la quarta edició del Postgrau d’Administració Electrònica i Govern Obert al Món Local.

La sessió inaugural, realitzada a l’Auditori Josep Irla de Girona, i seguida per l’alumnat en presencial i per tothom que que ho desitgés, en línia a través del canal de Youtube de l’AOC, va reflexionar sobre els conceptes de digitalització, transparència i govern obert i el repte de les administracions públiques d’assolir una comunicació clara.

Així doncs, Estrella Montolío va explicar a l’alumnat com, en els darrers anys, conceptes com modernització de l’administració, administració eficient, transparència, digitalització o accessibilitat han esdevingut habituals i es presenten com a objectius necessaris per cobrir les necessitats i les expectatives de la ciutadania del segle XXI.
Tanmateix, la realitat quotidiana demostra que l’experiència habitual de la ciutadania en la seva comunicació amb l’Administració no és fluida, ni senzilla, ni clara o amable. Sovint es converteix en una experiència frustrant, quan no directament angoixant.
Bona part dels tràmits administratius han passat a ser electrònics, però aquest canvi no ha portat una simplificació dels processos ni tampoc del llenguatge empleat; més aviat al contrari.
Ara bé, si els ciutadans no entenen la comunicació de l’Administració, ens trobem amb un problema d’eficiència (els tràmits s’allarguen), econòmic (es perden recursos per el camí), democràtic (entendre l’administració mantinguda amb els impostos és un dret democràtic) i de legitimitat i confiança (com confiar en unes institucions que s’adrecen de manera confusa, recargolada i sovint autoritària?).
És per tot això que implementar metodologies de Comunicació Clara constitueix el principal repte de les nostres administracions.

Si no vàreu poder seguir la sessió en directe, podeu visualitzar-la al canal de Youtube de l’AOC.

El Postgrau d’Administració Electrònica i Govern Obert al Món Local està organitzat per la Fundació UdG, la Diputació de Girona, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i el Consorci AOC.

X