Aitona presta un servei assistencial innovador mitjançant rellotges intel·ligents: DigiCanvis

L’Ajuntament d’Aitona ofereix un servei pioner en l’atenció social basat en rellotges de teleassistència avançada, amb la finalitat d’ajudar les persones grans, amb discapacitat o dependència perquè puguin viure al seu domicili amb seguretat i reduint el risc d’aïllament.

El rellotge de teleassistència avançada permet a les persones usuàries poder alertar algun familiar i parlar-hi, en cas de trobar-se malament o si tenen alguna incidència. El dispositiu també és capaç de detectar una situació de risc, com una possible caiguda o una alteració en el pols, gràcies a un sistema de sensors que fan el seguiment de l’activitat i l’estat de salut de la persona. Davant una alarma, el sistema activa automàticament un protocol de trucada als familiars o als serveis socials municipals.

El servei és una aposta per l’atenció preventiva i fomenta un model assistencial proactiu i de col·laboració familiar, mentre que el model de teleassistència tradicional, amb el penjoll del botó vermell, funciona de manera únicament reactiva.

Aquesta solució està documentada a l’Observatori dels DigiCanvis com a iniciativa innovadora de l’administració local.

Com funciona el servei?

El sistema consta del rellotge de teleassistència amb mans lliures, una sèrie de sensors que s’instal·len a la llar i una aplicació per al mòbil. El rellotge funciona de forma autònoma amb la seva pròpia targeta de veu i dades.

El dispositiu és capaç de detectar caigudes, inactivitat inusual, pols anòmal, desorientació per gent amb deteriorament cognitiu o Alzheimer, entre altres anomalies. En cas de situació de risc, s’activa un protocol de trucada per localitzar al primer familiar disponible en menys de 24 segons de mitjana, i permet que parlin amb la persona a través del rellotge amb mans lliures. Mitjançant GPS i wifi també permet saber la ubicació de la persona, amb avís d’arribada a llocs habituals i trucada telefònica automàtica si es perd.

Quins són els beneficis?

  • Millora de l’eficàcia i l’eficiència. L’automatització del sistema permet que els mateixos familiars puguin parlar amb la persona usuària davant d’una emergència i també és capaç de detectar si l’alerta ha estat atesa o, en cas contrari, avisar els serveis socials perquè actuïn en conseqüència.
  • Millora de la qualitat del servei. Es tracta d’un dispositiu intel·ligent i proactiu, que garanteix l’atenció durant les 24 hores del dia dins i fora de casa, mentre que el tradicional botó de teleassistència és un sistema reactiu, que només funciona dins de casa i quan qui el porta prem el botó.
  • Millora del benestar de les persones. La resposta ràpida i automàtica davant de determinades situacions dona seguretat a les persones usuàries i tranquil·litat a les persones cuidadores i familiars.

L’Ajuntament d’Aitona ha iniciat el servei amb un total de 40 rellotges de teleassistència per a veïns i veïnes més grans de 70 anys i que viuen sols o en parella però sense fills. L’adopció del servei ha estat excel·lent i l’ajuntament aposta per oferir properament un servei universal per a les persones majors de 65 anys.

Podeu conèixer els aspectes claus a tenir en compte per replicar aquesta iniciativa a la fitxa Servei de rellotges de teleassistència avançada.

Observatori dels DigiCanvis

Nou espai per difondre i promoure projectes de transformació digital

Recopila iniciatives innovadores i bones pràctiques (DigiCanvis) que s’han implantat amb èxit a ajuntaments de Catalunya i que són una font d’inspiració per a la resta d’ens.

Si heu implantat un projecte de transformació digital amb èxit o teniu una experiència pilot, compartiu-la!