La importància de l’anonimització al nou servei Bústia Ètica

L’anonimització al servei Bústia Ètica

L’anonimització de les denúncies és essencial per a garantir la confidencialitat i protegir les persones que denuncien de possibles represàlies.

La Bústia Ètica és el servei que proporciona l’AOC a les entitats, en col·laboració amb la Xarxa de Governs Transparents. En aquest sentit, es proporciona el canal per realitzar, de manera anònima, les denúncies sobre, per exemple, comportaments inapropiats, violacions de la llei o de les normes de l’organització.

Per aconseguir-la, es dur a terme recomanacions en matèria de formularis així com mantenir els esforços per a que la tecnologia minimitzi les riscos.

Protecció davant de la possibilitat de les represàlies

La importància de l’anonimització en l’ús d’un canal de denúncies o sistema d’alertes es deu al fet que moltes persones temen represàlies si denuncien un comportament inapropiat o il·legal.

Això, pot ser especialment rellevant en organitzacions amb una cultura d’intimidació o on les denúncies anteriors no han estat tractades de manera adequada.

També, en organitzacions de baixa quantitat de persones treballadores on, per aquest fet, es podrien patir represàlies o el temor a que es puguin materialitzar augmenta.

Imparcialitat en el tractament de les denúncies

L’anonimització també és important per a garantir la imparcialitat en el tractament de les denúncies. Si les persones que denuncien són identificables, és possible que se sentin pressionades a retractar-se o que se les tracti de forma diferent d’altres persones que denuncien.

Per tant, l’anonimització ajuda a assegurar que totes les denúncies siguin tractades de manera justa i equitativa.

En resum, l’ús del servei de la Bústia Ètica pot ser una eina valuosa per a promoure l’ètica i la integritat en una organització.

No obstant això, és important recomanar i garantir que les denúncies siguin anònimes per a protegir les persones que denuncien i assegurar que es tractin de manera justa.

Recursos disponibles

Teniu disponibles recursos, com per exemple la nova web del servei, el portal específic de suport, el centre de documentació que inclou les FAQS i la plana de la entitat de proves específica del servei.

Portal Suport Bustia Etica
Captura de pantalla del Portal de Suport de la Bústia Ètica

Com sol·licitar l’alta del servei i altres consideracions al respecte

Per a sol·licitar l’alta, trobareu el tràmit a l’EACAT tràmits, al prestador Consorci AOC, Servei CAOC – Sol·licitud de serveis, al Tràmit “Sol·licitud d’alta i modificació dels serveis de l’AOC”.

De la mateixa manera que en altres serveis, haureu d’emplenar el document PDF de Sol·licitud d’alta i modificació dels serveis de l’AOC on haureu de seleccionar el servei Bústia Ètica.

Consideracions del servei:

  • El servei es desplega en col·laboració amb la Xarxa de Governs Transparents.
  • Està basat en el programari lliure de Globaleaks i que va ser impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i XNet.
  • Tenen prioritat en l’activació de les instàncies del Servei les entitats amb plans d’integritat o antifrau ja redactats i que tinguin la necessitat d’incorporar la bústia als recursos desplegats per la justificació de subvencions.

Altres referències

X