Administració Oberta de Catalunya: 20 anys fent país digital

El Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) commemora enguany el 20è aniversari de la seva creació, una constitució que té la seva gènesi en el Pacte per a la promoció i el desenvolupament de la Societat de la Informació a les administracions públiques catalanes, signat al Parlament de Catalunya un any abans, concretament el 23 de juliol de 2001, entre els presidents de tots els grups parlamentaris, el Govern de la Generalitat de Catalunya i els governs locals representats per Localret.

Per celebrar l’efemèride i posar en valor la transformació assolida en aquests 20 anys fent país digital, des de l’AOC estem organitzant una sèrie d’accions que inclouen, entre d’altres, l’actualització de la imatge corporativa, un web commemoratiu i un fòrum de debat obert per compartir coneixement i reflexionar sobre com volem que sigui l’administració del futur. L’acte central de la celebració del 20è aniversari de l’AOC, que tindrà lloc el 14 de juny de 2022 al Parlament de Catalunya, comptarà amb l’assistència de persones, institucions i organismes vinculats estretament amb l’AOC des del seu naixement fins a dia d’avui.

Administracions més digitals

Al llarg d’aquests 20 anys, els serveis, solucions i metodologies desenvolupades per l’AOC han transformat la manera de treballar tant de l’administració com dels treballadors públics així com la relació entre ciutadania i administració.

Alguns dels exemples són: el desplegament de la plataforma de tramitació interadministrativa de les administracions públiques catalanes (EACAT) l’any 2003; la posada en marxa de la identitat digital (idCAT) el 2004, de la què actualment se’n beneficien prop de 2,4 milions d’usuaris; la introducció del servei de factura electrònica l’any 2008 gràcies a la qual es gestionen actualment 4 milions de factures anuals; Via Oberta, que des de l’any 2009, ha estalviat la presentació de més de 386M de documents acreditatius en paper; o la signatura electrònica l’any 2011, que permet als càrrecs electes i empleats públics signar documents des d’on vulguin i quan vulguin.

Cal posar en valor la transformació digital assolida per les administracions catalanes durant aquests anys que, de manera col·laborativa, contribueixen a dissenyar el model català d’administració digital.

La vida a VilAOC de Baix i VilAOC de Dalt

Per il·lustrar l’impacte que ha tingut la transformació digital de les administracions públiques en la vida de les persones, viatjarem a dos pobles de Catalunya: VilAOC de Baix i VilAOC de Dalt. Són dos municipis petits que ofereixen serveis a la ciutadania i a les empreses, però ho fan per camins ben diferents.

A VilAOC de Baix, les gestions administratives se segueixen fent de manera convencional: els tràmits i les sol·licituds es fan de manera presencial a les oficines de l’ajuntament, en horari d’atenció al públic i presentant tota la documentació en paper.

El poble del costat, VilAOC de Dalt, ha apostat per l’administració digital i els tràmits es poden fer des de qualsevol lloc en qualsevol moment. La relació dels habitants de VilAOC de Dalt amb el seu ajuntament és molt més sostenible i econòmica perquè la gent estalvia temps, desplaçaments i paperassa, i el consistori guanya en eficiència, transparència, garantia i seguretat.

#20AnysAOC #FemPaísDigital

X