A l’AOC tenim una recepta per “cuinar” serveis públics digitals innovadors

Recepta oberta per innovar serveis públics digitals

Fa unes setmanes us vam explicar quins eren els ingredients principals (els principis) de la nostra recepta per innovar en serveis públics digitals.

Els recordeu?

  1. Les persones, primer
  2. Recolzats en la tecnologia
  3. Activats per dades
  4. Aprenent dels millors

Avui us volem explicar com barregem aquests ingredients per obtenir plats innovadors amb un alt valor social: plats amb fonament!

No us penseu que es tracta d’una recepta màgica o complicada de seguir… La nostra és una recepta senzilla, de només quatre passos, i està basada en quatre ingredients bàsics­­­. El secret està en saber introduir, a cadascun dels passos de la recepta, les tècniques culinàries més avantguardistes i les diferents maneres de treballar pròpies dels millors xefs: Design Thinking, Lean, Agile, etc.

Ja ho sabeu. Si voleu cuinar plats innovadors amb fonament aquesta recepta us pot ajudar:

  • Pas 1: Descobrir. Observar per copsar els problemes i/o les necessitats de les persones, empatitzar amb elles. Es tracta d’observar i recollir informació quantitativa, com per exemple les enquestes, i qualitativa, com per exemple parlar amb potencials usuaris. I no donar mai res per sabut.
  • PAS 2: Definir el repte. Cal analitzar la informació fruit de la recerca realitzada anteriorment per tal d’entendre el problema en profunditat. Cal, doncs, extreure coneixement i descobrir oportunitats avaluant els riscos.
  • PAS 3: Idear. Explorar i generar multitud d’idees i conceptes que posteriorment considerarem sota certs criteris a fi de determinar si poden traduir-se en solucions amb valor públic.
  • PAS 4: Prototipar i avaluar. Construir prototips i testar-los de manera iterativa. Començar amb propostes molt senzilles que anirem refinant a mesura que anem obtenint la retroacció dels usuaris i grups d’interès. Avaluar per aprendre i millorar. Revisar periòdicament la solució implantada per detectar els impactes no desitjats, poder refinar el servei i adequar-lo a les noves necessitats i expectatives dels usuaris.

Actualment estem treballant per oferir-vos la recepta en un format àgil i obert per tal de facilitar-vos el coneixement i la tria entre les diferents tècniques i dinàmiques que es poden utilitzar en cada pas del procés d’innovació, i que la recepta es pugui anar enriquint amb les experiències i aportacions de tots.

Si voleu saber més sobre aquest projecte podeu consultar la fitxa “Recepta per innovar en serveis públics digitals”. Us animem a experimentar amb ella i donar el vostre punt personal.

X