Bona pràctica de publicitat automàtica de les resolucions de dret d’accés (via Diputació de Barcelona)

Automatitzar en el portal de transparència a partir de dades obertes és una bona pràctica que des de l’AOC considerem clau per a fomentar la publicació al portal. S’afavoreix que la informació estigui el màxim d’actualitzada possible, i alhora amb la mínima intervenció del personal municipal.

En aquest sentit, des de l‘Àrea d’Innovació, governs locals i cohesió territorial de la Diputació de Barcelona ha treballat una molt bona pràctica en aquesta línia: la publicació automàtica de la informació relativa a les resolucions de les sol·licituds d’accés a la informació pública (SAIPS).

Aquesta millora, es troba disponible ja per a gairebé un centenar dels ens locals SeTDIBA (municipis que treballen amb eines per a la digitalització de la gestió municipal proporcionades per Diputació de Barcelona).

Com funciona ?

Les dades es publiquen de forma automatitzada al portal de dades obertes municipal (ofert per l’AOC), al portal de transparència de l’ens (ofert per l’AOC) i al portal de dades obertes de la Diputació de Barcelona.

Figura 1: Esquema del funcionament

El detall de la informació que es publica corresponen a les resolucions de les SAIP basada en els expedients classificats amb la sèrie documental 1314.

Concretament si es completa la informació que apareix en els camps addicionals de la pestanya “Transparència. Accés a la informació pública” del gestor d’expedients, facilitarà publicar informació al portal de transparència i generar visualitzacions gràfiques una vegada l’expedient estigui tancat.

Quins avantatges aporta aquest nou servei?

Amb l’automatització, el tècnic municipal no ha de pensar d’actualitzar manualment el portal de transparència.

Les dades es mostren de forma gràfica (per facilitar la comprensió) i de forma desagregada (per facilitar la reutilització).

L’ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort ha estat ajuntament pilot en la automatització de la publicació d’informació dels expedients de sol·licitud d’accés a la informació pública directament des del seu gestor d’expedients.

Imatge 1: Visió de la infografia amb la que es mostren les dades al portal de transparència de l’Ajuntament del Pont de Vilomara.

Però també es mostren i publiquen les dades al portal de transparència i dades obertes de l’ens.

Imatge 2: Visió de les dades de resolucions de SAIP automatitzades, al portal de dades obertes de l’Ajuntament del Pont de Vilomara.

Com es pot sol·licitar ?

Si sou ajuntament SeTDIBA i esteu interessats a que la informació referent a Accés a la informació pública es publiqui de forma automàtica al portal de transparència, poseu-vos en contacte amb el Gabinet d’Innovació Digital: setdiba@diba.cat.

X