El reconeixement facial, una solució per reforçar el sistema de registre de l’idCAT Mòbil

Des de fa mitjans de 2017 a Catalunya disposem d’un servei d’identitat digital anomenat idCAT Mòbil basat en un registre presencial o en un registre per Internet a partir d’informació que només coneix l’Administració i el propi ciutadà.

Actualment més el 99% de les altes es fan per Internet i les enquestes de satisfacció ens indiquen que la ciutadania té una valoració excel·lent del procés de registre i de l’ús de l’idCAT Mòbil. Ara bé, d’acord a la norma europea d’identificació i signatura electrònica, el sistema de verificació de la identitat per Internet es considera de nivell baix i hi ha algunes actuacions administratives amb un cert risc per a les quals no es recomana utilitzar-lo, com per exemple, l’accés a les carpetes ciutadanes amb dades sensibles.

A més, el procés de registre per Internet demana informació del DNI i de la targeta sanitària que es imprescindible verificar, i hi ha ciutadans que no en disposen. És el cas dels immigrants amb targeta de residència, dels funcionaris que tenen la mutua de Muface o de catalans a l’estranger.

Per aquests motius, ens plantegem explorar nous mecanismes que permetin dotar el procés de registre en línia de l’idCAT Mòbil de més seguretat, robustesa i confiança, amb l’objectiu d’ampliar el nombre d’usuaris que el puguin obtenir sense desplaçar-se i d’augmentar els usos a les administracions catalanes.

La solució que proposem és el registre remot utilitzant solucions de reconeixement facial i de la imatge de documents d’identificació oficials, combinat amb un enregistrament de vídeo i la validació per part d’un operador adequadament format.

Aquestes solucions, àmpliament utilitzades en el sector bancari, aporten evidències robustes que permeten la verificació de la identitat amb un nivell substancial (mitjà) segons el Reglament eIDAS relatiu a la identificació electrònica i els serveis de confiança per a les transaccions electròniques en el mercat interior.

A més, hem realitzat un estudi detallat de les principals solucions de reconeixement facial i de la imatge de documents d’identificació oficials que s’estan utilitzant en el sector públic a nivell europeu per aprendre les millors pràctiques.

Actualment estem realitzant la segona prova de concepte. Si voleu conèixer més detalls sobre aquest projecte podeu consultar la fitxa Identificació remota del ciutadà utilitzant reconeixement facial al web de l’AOC.

X