Es presenten els serveis d’acompanyament al territori del Decidim Catalunya

Durant una jornada a Reus, s’han presentat els serveis d’acompanyament amb la participació de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, Victòria Alsina.

El projecte Decidim Catalunya té com a objectiu facilitar que tots els governs locals tinguin els recursos necessaris per impulsar la participació ciutadana amb garanties de qualitat, amb la plataforma Decidim com a infraestructura digital i amb un model col·laboratiu de servei i d’acompanyament en el marc de la Xarxa de Governs Transparents. Aquesta eina avançada de participació permet que la ciutadania prengui part en diferents processos participatius.

L’Ajuntament de Lleida és un dels primers municipis de Catalunya que implementa, de manera pilot, la plataforma digital participativa “Decidim Catalunya” basada en la tecnologia Decidim. El segueixen una desena de municipis impulsant entorns propis sota la infraestructura comuna desplegada pel Consorci AOC.

Un dels objectius del projecte Decidim Catalunya és fomentar la participació ciutadana a l’àmbit local a través d’un servei pioner de suport als ajuntaments. Aquest, ha estat impulsat per la Generalitat, compta amb l’acompanyament de la Diputació de Tarragona a través del Servei d’Assistència Municipal (SAM), de la Diputació de Lleida i amb la infraestructura desplegada pel Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC).

Jornada de presentació del projecte i els serveis d’acompanyament

A la jornada celebrada a Reus, càrrecs electes i personal tècnic de les entitats locals del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, el Baix Penedès i Lleida han conegut de prop el nou servei d’acompanyament en una jornada que s’ha dut a terme al l’excel·lent Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació.

La posada en marxa del servei és fruit de la col·laboració entre la Generalitat i les diputacions de Tarragona i de Lleida, en el marc del grup de participació ciutadana de la Xarxa de Governs Transparents. Aquest espai de col·laboració institucional recull també l’experiència i la destacable trajectòria de la Diputació de Barcelona i també la Diputació de Girona com a demarcacions capdavanteres i consolidades en participació.

Les diputacions de Lleida i Tarragona han participat en el projecte pilot de Decidim Catalunya, que al juny de l’any passat es va iniciar en cinc municipis de la demarcació de Tarragona (Alcover, Torredembarra, l’Arboç, la Ràpita, Deltebre) i en cinc més de la demarcació de Lleida (les Borges Blanques, Lleida, Mollerussa, Sort, Tàrrega). En una segona fase, a partir d’aquest mes de juny, obtindran la plataforma quatre ajuntaments més: Vila-seca, Riudoms i Tarragona, a la demarcació de Tarragona, i Ponts, a la de Lleida. Amb aquest pla pilot, l’AOC pot assajar la solució tecnològica en un entorn segur i reduït i fer els ajustaments necessaris previs a un desplegament massiu.

A l’inici de la jornada, Enric Adell, vicepresident i diputat delegat del SAM de la Diputació de Tarragona, ha destacat la importància de sumar i apropar la participació ciutadana a la seva demarcació i ha agraït a les institucions catalanes que han fet possible el projecte.

Seguidament, Àstrid Desset, directora gerent del Consorci AOC, ha destacat que el projecte Decidim Catalunya té per objectiu ajudar a que els governs locals tinguin els recursos digitals per impulsar la participació ciutadana amb garanties de qualitat. També, ha destacat el treball comú de l’AOC, de la Xarxa de Governs Transparents i, especialment, de les diputacions de Tarragona i Lleida.

Durant la sessió, Miquel Salvadó, director general de participació, processos electorals i qualitat democràtica de la Generalitat de Catalunya ha destacat la importància de que les administracions es trobin acompanyades en projectes com el de Decidim Catalunya, i la importància d’aprendre i mantenir els esforços compartits en aconseguir objectius comuns. En aquest sentit ha afirmat que “vull reconeixer el paper de l’Administració Oberta de Catalunya un aliat imprescindible per desplegar al territori la plataforma Decidim“.

Per la seva part, Víctor Peguera, director del servei de planificació i cooperació municipal de la Diputació de Lleida, ha destacat la importància de fer processos participatius de qualitat per incorporar la societat d’una manera real i activa a la gestió pública. Ha agraït que el projecte comú s’hagi impulsat amb l’ajut i la coordinació que els serveis públics requereixen per arribar a un nivell de qualitat òptims.

Durant la jornada, Miquel Estapé, subdirector d’estratègia i innovació de l’AOC, ha posat en valor la important feina prèvia i històrica del Consorci Localret, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Decidim, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, entre desenes d’ens públics que han impulsat Decidim com a tecnologia de participació.

També, Laura Sunyer, subdirectora general de participació ciutadana de la Generalitat de Catalunya destaca la importància de disposar d’un recurs comú i acompanyar a les administracions i, sobretot, la rellevància d’aquesta unificació com a facilitat per a la ciutadania. Un aspecte clau, quan l’objectiu és impulsar la participació ciutadana amb garanties de qualitat. Així com ha explicat que el Govern està treballant intensament en legislar en relació a la participació ciutadana i teixir les xarxes per aglutinar les iniciatives i experiències en aquest sentit.

Durant la clausura, Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, ha destacat que la participació és un element molt important del Pla de mandat de la Dipta, obert tant als col·lectius interns com externs. Com a Diputació ha destacat la gestió en forma capil·lar dels serveis que es presten amb orgull i determinació.

Com a darrera intervenció, Victòria Alsina, consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, ha reforçat el paper dels ens públics com a canalitzadors de la participació i dels serveis públics del país. També, ha fet èmfasi en la importància de perseguir l’eficiència de la gestió pública així com entendre la participació com una manera de recollir les idees de la societat des d’un enfocament qualitatiu.

Decidim i el projecte Decidim Catalunya

La Plataforma Decidim és de codi lliure i està preparada per impulsar diferents mecanismes de participació, com processos participatius o consells de participació. Permet publicar resultats de processos participatius amb la possibilitat de fer avaluació i seguiment i, a més, compta amb missatgeria interna i monitorització de les dades de participació.

El servei Decidim Catalunya s’impulsa i coordina a través de la Xarxa de Governs Transparents i està finançat pel Departament d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya. Té com objectiu estratègic oferir al món local un servei integral, en format “claus en mà” que inclourà l’acompanyament, suport tècnic i funcional, tecnologia, formació, guies i bones pràctiques.

Les Diputacions de Barcelona i Girona presten el servei Decidim directament. A la resta del territori, l’AOC s’encarrega de posar a disposició del món local la plataforma digital i gestionar el manteniment, desenvolupar els evolutius que s’acordin i  donar el suport tècnic i funcional. En aquest cas, l’acompanyament el realitzaran la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Diputació de Lleida.

X