Informe de l’activitat de l’AOC (maig de 2018): història de tres serveis e-TRAM

Aquest mes de maig farem una anàlisi de tres tràmits del servei e-TRAM. No són els més emprats però els hem escollit pel seu alt component social i per estar de plena actualitat amb l’entrada en vigor del Reglament Europeu de Protecció de Dades.

En primer lloc, la sol·licitud per celebrar la cerimònia de casament civil a l’Ajuntament. Durant l’any 2016 (darreres dades de l’Idescat) es van celebrar 25.093 matrimonis civils a Catalunya. Malgrat més de 900 ajuntaments tenen sol·licitat l’e-TRAM, aquell any només hi va haver 131 sol·licituds a través del servei (283 al 2017 i 100 enguany); el saldo final actualment és de 1.182 sol·licituds de celebració de casament civil mitjançant l’e-TRAM amb els ajuntaments de Molins de Rei (156), Sant Joan Despí (142) i Sant Andreu de la Barca (96) encapçalant el rànquing.

Per altra banda, tenim la preinscripció a les escoles bressol municipals. El mes de maig, en el qual es fan les preinscripcions a Catalunya, només hi ha hagut 33 sol·licituds però en contrapartida trobem un cas d’èxit: l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar oferia una trentena de places a la seva llar d’infants i va rebre 22 sol·licituds a través de l’e-TRAM. En total, aquesta sol·licitud s’ha fet servir 306 vegades i l’Ajuntament més actiu ha estat el del Bruc (116), seguit del de Sant Quirze Safaja (68) i l’esmentat més amunt Vilobí d’Onyar (22).

Per acabar, podem analitzar el cas de la denúncia davant l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Des de la seva posada en marxa l’any 2015, ha passat de set sol·licituds a 66 des d’inicis d’aquest any, amb un resultat total de quasi 700 denúncies.  Amb el temps sabrem si les novetats introduïdes pel reglament, com la “responsabilitat proactiva” (la necessitat que el responsable del tractament apliqui mesures tècniques i organitzatives apropiades, a fi de garantir i poder demostrar que el tractament és conforme al Reglament) deriva en un major ús d’aquest servei e-TRAM.

Mitjançant l’enllaç següent, podeu accedir a l’informe complet de les dades d’activitat dels serveis. Maig 2018.

X