Els ciberatacs van moure gairebé 50 bilions d’euros el 2013

El nombre de ciberatacs al món es va multiplicar per 5,5  el 2013, en comparació amb l’any anterior, i la venda de les dades sostretes va moure uns 48,2 bilions d’euros a nivell mundial, segons va explicar el passat 1 de desembre el director general del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), Xavier Gatius.

En una taula rodona sobre ciberatacs celebrada fa unes setmanes a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Catalunya (ICAB) amb motiu del Dia Internacional de la Seguretat Informàtica, Gatius va assegurar que la realitat actual és que el cibercrim organitzat cada vegada té més nivell d’experiència, però també és veritat que algunes empreses són molt vulnerables als ciberatacs.

El passat mes de novembre, la Generalitat va ser víctima del ciberatac més important sofert a Catalunya. Es va tractar d’un tipus d’atac conegut tècnicament com “denegació de servei d’origen distribuït”. En concret, va consistir en fer entrar als webs de la Generalitat un tràfic 20.000 vegades superior a l’habitual el dia 8 i 60.000 vegades superior, el dia 9, coincidint amb el procés participatiu del 9N.

A la mateixa taula, en què van participar el president de la secció de Dret de les Tecnologies de la informació de l’ICAB, Manuel Martínez; l’expert en computació forense, Juan Carlos Ruiloba; el vicepresident internacional de ISACA, Ramsés Gallego; el coordinador d’Auditoria i Seguretat de la Informació de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Ramon Miralles, i el president de la Secció de Propietat Intel·lectual de l’ICAB, Jordi Bacaria, els experts van lamentar la manca de mesures de seguretat, especialment de petites i mitjanes empreses.

Per a més informació sobre la trobada, podeu consultar el següent enllaç: Taula Rodona sobre Ciberatacs

En relació amb el CESICAT, el Govern català ha aprovat recentment la memòria prèvia de l’Avantprojecte de llei que transformarà el Centre de Seguretat de la Informació a Catalunya (CESICAT) en l’organisme governamental encarregat de gestionar la ciberseguretat a Catalunya.

El Consorci AOC, mitjançant el CESICAT, ofereix serveis a les administracions públiques locals per tal que aquestes millorin la seguretat dels seus sistemes d’informació i apliquin mesures, tant organitzatives com tècniques, per a assolir aquest objectiu.

X