Catalunya, juntament amb el País Basc i Castella-Lleó, líder en transparència

Catalunya, juntament amb el País Basc i Castella-Lleó lideren l’índex dels territoris de l’Estat en transparència global, segons un estudi de l’organització Transparencia Internacional España basat en 80 indicadors, entre els que destaquen els d’Administració Electrònica. Les tres comunitats obtenen la puntuació màxima, és a dir, un 100 sobre 100, seguides per La Rioja (96), Galícia (94) i les Illes Balears (93).

L’Índex posa de manifest que el conjunt de les comunitats autònomes han millorat la seva transparència en els últims quatre anys. Al 2010 la mitjana era de 71,5 punts, i al 2012 de 79,9, mentre que aquest 2014 ja se situa en 86,6. Enguany, la mitjana de l’Estat és de 88,6 sobre 100.

Segons els seus autors, aquesta millora és fruit d’un major grau de preparació i publicació de la informació de les dades que la nova Llei de Transparència obligarà a posar a disposició dels ciutadans a partir del desembre del 2014. En aquest sentit, Catalunya, és una de les comunitats autònomes que ha millorat la seva puntuació en les darreres edicions de l’informe, ja que va obtenir 82,5 punts al 2010 i 78,8 al 2012.

L’estudi demanava als governs autonòmics que indiquessin la localització exacta de diverses dades com informació sobre els càrrecs electes i de designació política, l’organització i el patrimoni o els tràmits en línia dels que disposaven la ciutadania.

Catalunya obté 100 punts sobre 100 en els quatre grans blocs de l’estudi: el de la informació sobre la comunitat autònoma; relació amb els ciutadans i la societat; transparència econòmico-financera; transparència en les contractacions de serveis, obres i subministraments; urbanisme i obres públiques; i sobre els indicadors de la nova Llei de transparència.

Per a més informació: Índex de Transparència de les CCAA 2014

X