El projecte Gàvius inicia la fase de codisseny amb la ciutadania

Els socis de la iniciativa Gàvius, liderat per l’Ajuntament de Gavà i Mataró, es van reunir el passat 20 d’abril per impulsar aquest projecte europeu amb un clar propòsit social que aposta per acostar l’administració als ciutadans, i un exemple de treball conjunt de la “quàdruple hèlix“: l’administració pública, representada per l’Ajuntament de Gavà, l’Ajuntament de Mataró i el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC); el sector empresarial, amb Inetum i EY; els centres de coneixement, amb la participació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE) i la ciutadania, representada per la plataforma XNet.

Gàvius contempla la creació de tres solucions:

  • Una aplicació mòbil que facilità als ciutadans l’obtenció dels ajuts i les subvencions socials a les quals tenen dret de forma eficient i personalitzada.
  • Un assistent per als serveis socials municipals.
  • Una eina de planificació i gestió de recursos a l’Ajuntament.

A la reunió executiva, celebrada al TecnoCampus, s’ha fet balanç de l’estat actual del projecte, després d’un any i mig de camí fet en el que s’han produït alguns retards principalment a causa de la pandèmia, ja que aquesta va arribar quan l’equip de Gàvius estava definint l’estratègia per involucrar els ciutadans en el co-disseny de l’assistent virtual.

A la roda de premsa que ha tingut lloc a continuació s’ha presentat la metodologia que finalment s’utilitzarà per involucrar la ciutadania en el disseny de l’aplicació, així com el procés de cocreació que està a punt d’iniciar-se a través de les plataformes virtuals “Gavà participa, Gavà decideix” i “Decidim Mataró”.

L’AOC contribueix al projecte Gàvius amb la seva experiència en el desenvolupament i la implantació del sistema de gestió de serveis socials locals Hèstia, de serveis proactius i personalitzats en l’àmbit social i de serveis d’administració digital al núvol que inclouen tecnologia, processos i gestió del canvi.

També actua com a node d’interoperabilitat de les administracions públiques catalanes i aporta el hub de serveis d’identificació digital VALID i un pilot de solució d’identitat digital autosobirana (SSI) basat en tecnologia blockchain, perquè la ciutadania pugui accedir i tramitar amb l’assistent virtual Gàvius de forma àgil, fàcil i segura.

A més, l’AOC s’ocuparà d’impulsar i acompanyar el desplegament del sistema Gàvius en els ajuntaments i ens locals que hi estiguin interessats.

Tota la informació d’aquest projecte es pot trobar al web www.gavius.eu