Decidim Catalunya es posa en marxa a l’Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida és un dels primers municipis de Catalunya que implementa, de manera pilot, la plataforma digital participativa “Decidim Catalunya”.

Aquesta eina avançada de participació permet, de manera, senzilla, intuïtiva i fiable que la ciutadania prengui part en diferents processos participatius. En el pla pilot, també participen els Ajuntaments d’Alcover, les Borges Blanques, Sort, Deltebre, la Ràpita i Tàrrega.

El projecte Decidim Catalunya té com a objectiu facilitar que tots els governs locals tinguin els recursos necessaris per impulsar la participació ciutadana amb garanties de qualitat, amb la plataforma Decidim com a infraestructura digital i amb un model col·laboratiu de servei i d’acompanyament en el marc de la Xarxa de Governs Transparents.

A Lleida, la plataforma Decidim Catalunya s’estrena amb quatre processos en marxa:

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo ha destacat que la implementació d’aquest projecte està alineat amb la voluntat de de fer una “Paeria més transparent, sòbria, poc piramidal i millorar en la participació pública. També d’apoderar la ciutadania i avançar en  la democràcia participativa, per aplegar la diversitat de mirades i l’expertesa de la ciutadania per sumar i fer realitat projectes amb el més ampli consens possible”.

El Director General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, Albert Latorre, ha remarcat que “aquesta eina digital ajuda a fomentar la participació i la quantitat que hi participativa: ens cal incrementar la quantitat de persones que hi participen”.

Projecte Decidim Catalunya

La Plataforma Decidim és de codi lliure i està preparada per impulsar diferents mecanismes de participació, com processos participatius o consells de participació. Permet publicar resultats de processos participatius amb la possibilitat de fer avaluació i seguiment i, a més, compta amb missatgeria interna i monitorització de les dades de participació.

El servei Decidim Catalunya s’impulsa i coordina a través de la Xarxa de Governs Transparents i està finançat pel Departament d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya. Té com objectiu estratègic oferir al món local un servei integral, en format “claus en mà” que inclourà l’acompanyament, suport tècnic i funcional, tecnologia, formació, guies i bones pràctiques.

Les Diputacions de Barcelona i Girona presten el servei Decidim directament. A la resta del territori, l’AOC s’encarrega de posar a disposició del món local la plataforma digital i gestionar el manteniment, desenvolupar els evolutius que s’acordin i  donar el suport tècnic i funcional. En aquest cas, l’acompanyament el realitzaran la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Diputació de Lleida.

X