10 raons per fer participació ciutadana i un servei per fer-les realitat

Aquests són alguns motius per incloure la participació ciutadana a les polítiques públiques i descobreix un servei per executar aquesta línia estratègica que també forma part de l’Índex de Maduresa Digital del Consorci AOC.

Implicació activa a les polítiques públiques

La participació ciutadana online és una forma d’implicació política que fa servir mitjans digitals per promoure la incorporació de la ciutadania en les preses decisions dels governs.

Eficiència i transparència

La participació ciutadana online esdevé ser una forma eficaç de fer arribar les opinions i les preocupacions de la ciutadania als governs i de promoure la transparència en les decisions polítiques.

Confiança en els governs

La participació ciutadana online pot ser una eina important per a la construcció de la confiança entre la ciutadania i els governs, ja que permet que la ciutadania estigui més informada i implicada en les decisions polítiques que els afecten.

Apoderament de la ciutadania

La participació ciutadana online pot ser una forma d’apoderament de la ciutadania, ja que permet que les persones tinguin una veu activa en les decisions polítiques que els afecten i puguin influir en els resultats de les decisions a prendre per part governs.

Cohesió social

La participació ciutadana online pot ser una forma d’augmentar la cohesió social i millorar la relació entre la ciutadania i les institucions públiques, ja que permet que la ciutadania s’impliqui en les decisions i fer valer les seves opinions i les seves preocupacions. També. pot ser una eina poderosa per al foment de la construcció de comunitats i la creació de xarxes socials en línia, ja que facilita la comunicació i el diàleg entre la ciutadania.

Governança i qualitat en la presa de decisió

La participació ciutadana online pot ser una forma de millorar la governança i la qualitat de les decisions polítiques, ja que permet que la ciutadania tingui accés a informació actualitzada i fiable sobre les decisions polítiques que els afecten abans de que la presa de decisió es materialitzi.

Responsabilitat

La participació ciutadana online pot ser una forma de millorar la responsabilitat dels governs i de sintonitzar-los més amb la ciutadania, ja que permet a les persones esdevenir part del procés i tenir una oportunitat per incorporar-se com a part de la gestió pública.

Retre comptes

La participació ciutadana online pot millorar la transparència i l’accountability dels governs, ja que permet a la ciutadania accedir a informació, fer propostes, guanyar consens i donar la seva opinió sobre temes d’interès públic.

Co-creació social

La participació ciutadana online també pot contribuir a la co-creació de polítiques públiques, ja que permet a la ciutadania col·laborar en el desenvolupament de les decisions polítiques que els afecten i ser part de futures preses de decisió, sigui de manera puntual o de manera estable.

Millora de la visibilitat social

La participació ciutadana online també pot ser una eina per a la resolució de problemes i la millora de la qualitat de vida de les comunitats, per exemple permet a la ciutadania de col·lectius minoritaris o de nuclis social aïllats expressar preocupacions, aportar solucions creatives a problemes comunitaris o fer rellevant la seva situació vital.

Decidim Catalunya, un projecte projecte comú de participació ciutadana i un servei desplegat amb l’objectiu de recolzar-lo

Gràcies el recolzament de la Xarxa de Governs Transparents, els ens locals de les demarcacions de Lleida i Tarragona poden disposar d’instàncies de decidim a través del projecte i servei homònim Decidim Catalunya.

L’objectiu és oferir al món local mitjançant un servei integral “claus en mà”, que inclogui aspectes tecnològics, així com d’acompanyament en la gestió dels processos participatius. El rol de l’AOC és prestar el servei tecnològic de Decidim Catalunya, posar-lo a disposició dels ens locals que ho desitgin, oferir un suport tècnic i realitzar els desenvolupaments que garanteixin la seva evolució d’acord a les necessitats.

Les tasques d’assessorament, formació i acompanyament en els processos de participació per a les administracions amb menys recursos es realitzaran a través de les Diputacions, la pròpia Generalitat i Localret, amb un model de governança compartit. Aquestes tasques són fonamentals per l’èxit de les iniciatives de participació ciutadana. 

Com sol·licitar l’alta del servei i altres consideracions al respecte

Per a sol·licitar l’alta, trobareu el tràmit a l’EACAT tràmits, al prestador Consorci AOC, Servei CAOC – Sol·licitud de serveis, al Tràmit “Sol·licitud d’alta i modificació dels serveis de l’AOC”.

De la mateixa manera que en altres serveis, haureu d’emplenar el document PDF de Sol·licitud d’alta i modificació dels serveis de l’AOC on haureu de seleccionar el servei Decidim Catalunya.

Les altes del servei es prioritzaran d’acord als següents requisits i prioritats:

  • El servei està basat en el programari lliure Decidim i és requereix l’adhesió al seu Contracte Social.
  • Us caldrà personal intern o acompanyament extern capacitat en la gestió d’iniciatives de participació ciutadana. En cas de no ser així, si us plau, per resoldre-ho podeu contactar amb els Serveis d’Assistència Municipal de la vostra demarcació i, en paral·lel, podeu realitzar el Curs Bàsic del servei Decidim Catalunya.
  • Ens haureu d’informar de les iniciatives de participació ciutadana que voleu impulsar en el termini d’un any des de l’alta.

És important que tingueu en compte que el servei està disponible només pels ens locals de Lleida i Tarragona, un cop emplenat i validat el formulari, caldrà signar-ho electrònicament i enviar-ho a través del botó “Envia” del propi formulari o a través d’EACAT Tràmits > Finestreta de Registre.

Recursos disponibles

Trobareu disponible una formació flexible, online i gratuïta al Curs autoavaluatiu en format audiovisual.

També, teniu disponible altres recursos, com per exemple la nova web del servei, el portal específic de suport, el centre de documentació que inclou les FAQS i la plana de la entitat de proves específica del servei.

Referències

X