L’AOC presenta al Mobile World Congress el pilot del servei d’autenticació Mobile Connect

L’AOC, representada per Miquel Estapé, subdirector d’Estratègia i Innovació, ha participat en un seminari al darrer Mobile World Congress on es presentava la iniciativa a nivell mundial de Mobile Connect que té com objectiu facilitar un mecanisme d’autenticació segur i àgil que es pugui utilitzar al sector públic i al sector privat, per donar resposta als reptes actuals de ciberseguretat i eliminar els riscos d’utilitzar contrasenyes.

Durant el seminari es van presentar dos pilots. Un als sector públic, l’ús de Mobile Connect conjuntament amb idCAT Mòbil, l’AOC i tres ajuntaments de Catalunya (Castellar del Vallès, Manlleu i Esparraguera) que ha de permetre accedir a la carpeta personal i iniciar tràmits municipals. I un segon, al sector privat, amb l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), per accedir als informes i proves mèdiques. Podeu consultar la presentació de Miquel Estapé al seminari.

Mobile Connect és una iniciativa a nivell mundial de GSMA, associació que agrupa les principals operadores de telecomunicacions, per a oferir un sistema d’autenticació basat en dispositius mòbils. S’està implantant o està ja implantat a més de 21 països i 34 operadores. A Espanya hi participen Telefónica, Orange i Vodafone, que ja tenen més d’un milió d’usuaris actius.

Aquest mecanisme funciona com a complement del servei de idCAT Mòbil. La identificació del ciutadà es fa contra la base de dades de l’idCAT Mòbil, però en el procés d’autenticació, enlloc d’enviar codis d’un sol ús per SMS, permet enviar notificacions al mòbil que cal acceptar o rebutjar. Aquest mecanisme aporta diverses avantatges. Primer, és una iniciativa que aportarà sinergies dels sistemes d’autenticació del serveis públics i serveis privats. Segon, ofereix millores d’usabilitat perquè les notificacions s’accepten o es rebutgen mitjançant un clic sobre una aplicació auto-instal·lada a la SIM del mòbil per cada operador, sense la intervenció de l’usuari. I tercer, la notificació que s’envia al mòbil està encriptada, fet que incrementa el nivell de seguretat. El servei Mobile Connect ja està integrat a producció amb els serveis del Consorci AOC i properament s’obrirà als ciutadans dels municipis del pilot. Està previst que la fase de pilotatge tingui una durada de 6 mesos.

L’AOC també ha participat durant el Mobile World Congréss, representat per Miquel Estapé, en una taula rodona sobre la implantació de Mobile Connect a Europa i la regulació eIDAS, amb la participació d’ Andrea Servida, responsable dels projectes de govern digital de la Comissió Europea, i dels governs de Noruega i Gran Bretanya.

X