Catalunya, amb l’idCAT Mobile Connect, lidera a Europa la implantació al sector públic d’un innovador sistema d’autenticació

Els Ajuntaments de Castellar del Vallés, Esparreguera i Manlleu han iniciat el projecte pilot de l’idCAT Mobile Connect, un innovador sistema d’identificació basat en el telèfon mòbil que facilita la gestió dels serveis públics. Els ajuntaments de Catalunya i l’AOC demostren, una vegada més, la seva aposta per apropar l’administració als ciutadans fent ús de la tecnologia i el seu compromís en la transformació digital.

idCAT Mobile Connect és el servei dirigit als ciutadans que combina l’idCAT, el servei d’identificació pública de Catalunya, i el Mobile Connect, el mecanisme d’autenticació que estan impulsant les operadores de telecomunicacions a nivell mundial. Mobile Connect és més fàcil i segur que els mecanismes actuals d’autenticació d’usuari i contrasenya o basats en l’enviament de codis per SMS. Els darrers informes de tendències de seguretat recomanen utilitzar alternatives al SMS.

Té un funcionament innovador, mitjançat una APP que s’instal·la automàticament en la targeta SIM del telèfon mòbil quan el ciutadà es dona d’alta al servei, sense requerir cap acció per la seva part, i que gestiona el procés d’autenticació de forma segura i encriptada. Amb aquest sistema, el ciutadà es pot autenticar davant l’administració amb un sol clic, des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. El projecte està impulsat per l’Administració Oberta de Catalunya (AOC), la Generalitat de Catalunya, la Fundació Mobile World Capital Barcelona, GSMA, i les operadores de telecomunicacions Vodafone, Telefónica i Orange.

Mobile Connect, una iniciativa mundial de les operadores de telecomunicacions
Mobile Connect és una iniciativa mundial impulsada per la GSMA, que agrupa a unes 800 operadores de telecomunicacions, amb l’objectiu d’oferir una mecanisme d’autenticació per al sector privat i el sector públic que resolgui els greus problemes de ciberseguretat associats als sistemes d’autenticació basats en usuari i contrasenya i altres. Actualment s’està implantant a 29 països arreu del món, amb 16 milions d’usuaris actius cada mes.

Catalunya lidera la implantació al sector públic de la solució de Mobile Connect
Els ajuntaments de Catalunya seran de les primeres administracions públiques a Europa en utilitzar en un entorn real la solució de Mobile Connect. Segons, Manel Sanromà, director de l’AOC, “ara mateix la identificació digital és un important barrera a l’hora de fer tràmits amb l’Administració perquè els sistemes actuals són complicats. El futur de la identificació digital passa pel telèfon mòbil utilitzant tecnologies com idCAT Mobile Connect que són molt segures i fàcils d’utilitzar”.

La prova pilot tindrà una durada de sis mesos i estarà disponible en aquesta fase per a qualsevol client de les operadores Orange, Telefònica i Vodafone. En el futur s’espera que estigui obert als clients d’altres operadores, a mesura que s’integrin al projecte Mobile Connect.

Aquest projecte pilot pretén avaluar en aquests tres municipis totes aquestes avantatges abans de planificar un desplegament a totes les administracions catalanes i no suposa cap cost per a les administracions catalanes.

Si teniu dubtes podeu ampliar informació sobre l’idCAT Mobile Connect

Vídeos de la presentació del pilot
Ajuntament d’Esparreguera

 • Eduard Rivas-Alcalde d’Esparreguera
  Manel Sanromà, Director gerent de l’AOC
  José Antonio Aranda, Director de Tecnologia de GSMA
  Alonso García, Innovation Manager de Orange España
  Joan de la Paz, Cap de sistemes d’Informació de l’Ajuntament d’Esparreguera
  Miquel Estapé, subdirector d’Estratègia i Innovació de l’AOC

 

Ajuntament de Castellar del Vallès

 • Ignasi Giménez, Alcalde de Castellar del Vallès
  Miquel Estapé, subdirector d’Estratègia i Innovació de l’AOC
  José Antonio Aranda, Director de Tecnologia de GSMA
  Javier Blázquez, Responsable de Mobile Connect de Vodafone
  Jaume Usall, Responsable de Govern Obert de l’Ajuntament de Castellar del Vallès

 

Ajuntament de Manlleu

 • Àlex Garrido, Alcalde de Manlleu
  Miquel Estapé, subdirector d’Estratègia i Innovació de l’AOC
  José Antonio Aranda, Director de Tecnologia de GSMA
  Maria Domínguez, Product Manager de màrqueting de Producte de Seguretat i Big Data de Telefonica
  Mª Carme Noguer, Coordinadora d’Organització, Persones i Administració Electrònica de l’Ajuntament de Manlleu
X