L’arxiu digital de Galícia, peça clau de l’eAdministració

arxiusDurant el 2015 entrarà en funcionament l’Arxiu Digital Únic de Galícia, que acollirà els fons del patrimoni documental gallec i afavorirà una millor interconnexió administrativa en el camp de l’euroregió Galícia-Nord de Portugal.

La creació d’aquest arxiu és una de les línies de treball del projecte de cooperació transfronterera Arpad, dotat amb 4,7 milions d’euros, i que té com a objectiu la conservació i difusió del patrimoni documental conjunt, i l’habilitació de serveis digitals en el marc de les relacions administratives a l’euroregió.

Sobre aquest Arxiu Digital Únic s’organitzaran una sèrie de registres interconnectats que permetran que ciutadans d’ambdós costats de la frontera puguin lliurar documentació a qualsevol registre, independentment de l’administració de destinació.

L’objectiu és habilitar serveis públics en línia, com la factura electrònica o la plataforma electrònica tributària per a les empreses que tinguin activitat comercial transfronterera, aconseguint així agilitar els intercanvis comercials de l’euroregió Galícia-Nord de Portugal.

En aquest sentit, l’arxiu electrònic administratiu, com a part de l’Arxiu Digital Únic, serà la pedra angular de l’administració electrònica a Galícia, ja que permetrà eliminar el paper a l’Administració, i gestionar i conservar amb totes les garanties de seguretat i disponibilitat la documentació digital durant tot el cicle de vida administrativa.

Pel que fa a la gestió del patrimoni documental, es començarà amb la digitalització de 50.000 documents dels arxius del Regne de Galícia, de l’històric provincial d’Orense i del municipal de Tui.

La creació de l’Arxiu Digital Únic néix com una iniciativa liderada per l’Agència Gallega de Modernització Tecnològica (Amtega) en col·laboració amb la Vicepresidència de la Xunta, i les conselleries d’Hisenda i Cultura, juntament amb la Comunitat Intermunicipal do Minho-Lima, la Diputació Provincial de Pontevedra i l’Ajuntament de Tui.

Font: amtega.xunta.es

 

X