Nou portal de transparència de l’Administració General de l’Estat

transparentAra just fa un any, va aprovar-se la Llei 19/2013 , de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern. Fa unes setmanes us referenciàvem un article que evidenciava que els diferents nivells de govern havien liderat  nombroses iniciatives de portals de dades obertes, però que havia quedat oblidada l’altra vessant de la transparència, la de respondre a les demandes d’informació de la ciutadania. Una vessant de la transparència que requereix per part de les administracions d’un sistema estructurat d’accés a la informació pública, que sigui capaç de respondre amb celeritat.

En aquest sentit, l’Administració General de l’Estat ha inaugurat, aquesta setmana, un portal que intenta donar resposta a ambdues vessant de la transparència: la publicitat activa i les demandes d’informació de la ciutadania.

El portal ha costat uns 300.000 euros en serveis externs i una implicació d’un equip intern de 80 persones. El portal posa a disposició de tots els ciutadans dades que no havien estat públiques, com tot tipus de subvencions o convenis, al costat de altra documentació que ja ho era, com els contractes, que estaven dispersos i que ara es centralitzen en aquesta pàgina web. També s’inclouen tots els sous en brut dels alts càrrecs, és a dir, de director general cap amunt.

Per altra banda, també podrà demanar-se informació, mitjançant una petició, a través del portal, de manera molt senzilla, tot identificant-se. Un equip format per un total de 36 funcionaris, tramitarà la sol·licitud per fer-la arribar a qui realment tingui la informació. S’ha format a 800 funcionaris perquè estiguin preparats per respondre. En 30 dies el ciutadà rebrà una resposta.

Si aquesta no arriba o no és satisfactòria, podrà acudir al Consell de la Transparència que haurà de dilucidar si l’Administració tenia alguna raó -sobretot de seguretat, per exemple – per no concedir la dada sol·licitada.

L’Executiu espera una onada de peticions els primers dies. Les peticions més freqüents s’incorporaran al portal, que anirà creixent a mesura que el vagin fent servir els ciutadans. En ell només estan consignades les dades que afecten a l’Administració General de l’Estat.

La Generalitat de Catalunya disposa ja d’un portal de Transparència, que de moment difon les dades relatives a les polítiques públiques i l’acció del govern català, la gestió del pressupost de la Generalitat i les dades més rellevants de Catalunya. En aquest sentit, la Generalitat està preparant una Llei de Transparència, que s’aprovarà en breu i que regularà l’accés a la informació pública i els drets de la ciutadania respecte a aquesta.

X