311 ajuntaments preparats per fer tràmits a través d’Internet

Els veïns de més de 300 municipis de Catalunya tenen la possibilitat de fer tràmits als seus ajuntaments a través d’Internet, sense necessitat de desplaçar-se fins a les oficines municipals, gràcies a la solució e-TRAM, el Mòdul de Tramitació Telemàtica Municipal, que ha desenvolupat el Consorci AOC i que s’està implantant arreu de Catalunya amb el suport de les diputacions i els consells comarcals.

Els últims en incorporar-se han estat els ajuntaments de Berga, Almatret i Soriguera pels quals ja és possible començar a tramitar instàncies, queixes o suggeriments des de l’ordinador de casa i rebre resposta directament al correu electrònic. Actualment, 311 ajuntaments, el 33% dels municipis catalans han implantat l’e-TRAM, una plataforma que permet als ajuntaments i als seus usuaris realitzar fins a trenta-set tràmits en línea.

En total des de l’any 2004, quan es va posar en marxa per primer cop a Castellar del Vallès, l’e-TRAM ha facilitat la realització de més de 14.000 tràmits i gestions, 2.600 dels quals s’han efectuat en el que va d’any. Xifra que s’espera que vagi en augment, donat que hi ha 300 ajuntaments més que han fet la sol·licitud per a incorporar-se properament en aquest projecte. L’e-TRAM està allotjat a la plataforma del Consorci AOC i les administracions locals en fan la gestió operativa per Internet.

Per a la utilització d’alguns dels serveis de l’e-TRAM els ciutadans han de disposar d’un certificat digital. A molts dels ajuntaments que s’ha implantat l’e-TRAM es pot obtenir de forma immediata i gratuïta el clauer idCAT, el certificat digital per a ciutadans que emet CATCert i que permet realitzar tots els tràmits i gestions en línia amb garanties jurídiques i de seguretat. Alternativament l’idCAT sempre es pot aconseguir a qualsevol altre organisme que l’emeti.

Com es pot demanar el servei

Poden sol·licitar el servei, totes les administracions locals de Catalunya que ho desitgin. En especial, els ajuntaments que tenint voluntat de millora en la prestació de serveis de tramitació als ciutadans, no tenen suficient capacitat de recursos econòmics, humans i tecnològics per oferir-los. Els ajuntaments que implantin l’e-TRAM rebran una subvenció de fins a 3.000′ per a modernitzar el maquinari i millorar, si s’escau, la connexió a Internet.

Els ens locals que vulguin implantar el servei e-TRAM han de realitzar una sol·licitud de subvenció i d’utilització del servei a través del portal www.eacat.net, dins de l’apartat de Convocatòria Oberta de Subvencions. El termini de presentació de la convocatòria de subvencions 2008 és fins al 3 de novembre de 2008.

Més informació www.aoc.cat.

X