Guia ràpida per teletreballar amb seguretat

A causa de l’estat d’alarma provocat pel coronavirus moltes administracions i organismes públics estan promovent el teletreball per garantir la continuïtat de les seves funcions i serveis. El teletreball, però, pot plantejar riscos de ciberseguretat sinó s’ha planificat amb temps, s’ha format adequadament al personal i s’ha configurat de forma segura els equips i les connexionsAtès el context actual, és possible que tot això no s’hagi pogut fer en molts casos; per aquest motiu us oferim una selecció de les principals mesures de protecció bàsiques a tenir en compte que us poden ajudar a teletreballar minimitzant els riscos de seguretat en el tractament de la informació de la vostra organització.  

Guia ràpida per teletreballar amb seguretat

Aquesta selecció de recomanacions s’ha elaborat amb l’objectiu de facilitar una guia pràctica i executiva, adreçada a usuaris no experts d’administracions públiques mitjanes i petites, que no disposen de recursos per aplicar un pla complet i avançat de seguretat. Volem evitar un excés d’informació i fer recomanacions no viables en les circumstàncies en què ens trobem. Per als usuaris que tingueu necessitat i/o interès en aprofundir en aquest tema, facilitem enllaços addicionals al final de la guia.

I recordeu: Eviteu posar la vostra organització en perill quan teletreballeu.


Agraïments 

El conjunt de recomanacions que s’ofereien a la guia ha estat elaborat a partir de recursos propis de l’AOC, de les directrius de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació de (Telecos.cat), els consultors Genís Margarit Contel i Cristina Ribas Casademont, i els documents de l’apartat “Més informació”.  

Des de l’AOC volem agrair totes les aportacions desinteressades i proactives que hem rebut i que són molt útils i valuoses en aquests moments per garantir la seguretat dels sistemes d’informació del sector públic. 

Notes

  • La guia està oberta a suggeriments, propostes de millora i correccions. Els teus comentaris seran molt benvinguts: els pots enviar a innovacio@aoc.cat
  • Hem demanat a dues entitats de la comunitat de programari lliure i quatre usuaris que ens han fet comentaris crítics que ens ajudin a completar aquesta guia amb les recomanacions específiques per als sistemes operatius basats en Linux. De moment, però, no hem rebut cap resposta.