El futur és local! Sigueu, doncs, governs locals oberts i transparents com l’aigua

The future is local!

Són paraules d’Helen Darbishire a la ponència inaugural de la Jornada de Govern Obert #BeWaterMyGov del passat 10 d’octubre. I té raó perquè, segons l’ONU, dos terços de la població mundial viurà en ciutats el 2050; per tant, el futur passa per obrir els governs a nivell local ja que són ells els que tindran la clau per resoldre els problemes globals.

Helen Darbishire és fundadora de l’ONG Access Info Europe i membre de l’Open Government Partnership (OGP), una aliança de persones, governs i organitzacions de la societat civil que promouem el Govern Obert sota els principis de transparència, integritat, retiment de comptes i participació.

L’OGP va néixer al 2011 i treballa amb una filosofia realment nova: la participació i cocreació de projectes involucrant a tots els agents de la societat en la presa de decisions dels governs (ONG, pymes, comunitats de veïns, professionals del periodisme, nouvinguts,..). I en donen exemple, a través del seu comitè director format per 22 membres: 11 governs i 11 representants de la societat civil.

Volem destacar tres idees del seu discurs inspirador:

  1. El govern obert entès com a cultura de governança en suport de la democràcia i el creixement inclusiu.
  2. La importància de vincular transparència i participació. Perquè de res no serveix que els governs publiquin una ingent quantitat de dades als portals de transparència si la gent no la consulta (entre d’altres, perquè no és informació rellevant i/o del seu interès)
  3. La Llibertat d’Expressió vinculada al Dret d’Accés a la Informació. Les persones no podem formar-nos i expressar una opinió si no disposem d’informació. Per això, l’accés a la informació és un “dret fonamental” que ens protegeix dels governs tancats i opacs.

Als nous càrrecs electes i a tot el personal tècnic local que esteu involucrats en projectes de Govern Obert, si us esteu preguntant “Com he d’obrir el meu ajuntament? Com es fa un pla d’acció?”, us recomanem que torneu a veure el vídeo de la ponència i preneu bona nota del correu-e de la unitat de suport que l’Aliança OGP posa a la vostra disposició: local@opengovpartnership.org

Vídeo de la ponència inaugural de la Jornada de Govern Obert  a càrrec d’Helen Darbishe.

X