Guia ràpida per teletreballar amb seguretat

A causa de l’estat d’alarma provocat pel coronavirus moltes administracions i organismes públics estan promovent el teletreball per garantir la continuïtat de les seves funcions i serveis. El teletreball, però, pot plantejar riscos de ciberseguretat sinó s’ha planificat amb temps, s’ha format adequadament al personal i s’ha configurat de forma segura els equips i les connexionsAtès el context actual, és possible que tot això no s’hagi pogut fer en molts casos; per aquest motiu us oferim una selecció de les principals mesures de protecció bàsiques a tenir en compte que us poden ajudar a teletreballar minimitzant els riscos de seguretat en el tractament de la informació de la vostra organització.  

Guia ràpida per teletreballar amb seguretat

Aquesta selecció de recomanacions s’ha elaborat amb l’objectiu de facilitar una guia pràctica i executiva, adreçada a usuaris no experts d’administracions públiques mitjanes i petites, que no disposen de recursos per aplicar un pla complet i avançat de seguretat. Volem evitar un excés d’informació i fer recomanacions no viables en les circumstàncies en què ens trobem. Per als usuaris que tingueu necessitat i/o interès en aprofundir en aquest tema, facilitem enllaços addicionals al final de la guia.

I recordeu: Eviteu posar la vostra organització en perill quan teletreballeu.


Agraïments 

El conjunt de recomanacions que s’ofereien a la guia ha estat elaborat a partir de recursos propis de l’AOC, de les directrius de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació de (Telecos.cat), els consultors Genís Margarit Contel i Cristina Ribas Casademont, i els documents de l’apartat “Més informació”.  

Des de l’AOC volem agrair totes les aportacions desinteressades i proactives que hem rebut i que són molt útils i valuoses en aquests moments per garantir la seguretat dels sistemes d’informació del sector públic. 

Notes

 • La guia està oberta a suggeriments, propostes de millora i correccions. Els teus comentaris seran molt benvinguts: els pots enviar a innovacio@aoc.cat
 • Hem demanat a dues entitats de la comunitat de programari lliure i quatre usuaris que ens han fet comentaris crítics que ens ajudin a completar aquesta guia amb les recomanacions específiques per als sistemes operatius basats en Linux. De moment, però, no hem rebut cap resposta.

Comentaris

 • ASSUMPCIO CODINACH ha dit:

  INFORMACIÓ MOLT ÚTIL. MOLTES GRÀCIES!!!
  SALUT!!!

 • Marcel ha dit:

  Per variar, us heu oblidat de totes aquelles persones que entrem el mínim possible dins del joc de les grans multinacionals i fem servir sistemes oberts i gratuïts (Unix), tant a la feina, per decisió corporativa, com a casa, per elecció personal.

  • Consorci AOC ha dit:

   Hola Marcel,
   la guia que us oferim ha estat elaborada gràcies a les aportacions de la ciutadania, organismes públics, ens privats, etc que, desinteressadament han col·laborat amb nosaltres compartint informació.
   El convidem a compartir amb nosaltres recursos per ampliar la guia amb recomanacions de sistemes operatius de Linux.

   Moltes gràcies

  • Francesc ha dit:

   “. Notes
   Aquesta guia està oberta a suggeriments, propostes de millora i correccions. Els teus comentaris seran molt benvinguts: els pots enviar a innovacio@aoc.cat
   Hem demanat a usuaris de la comunitat de programari lliure que ens ajudin a completar aquesta guia amb les recomanacions especfiques per als sistemes operatius basats en Linux ”

   Tant queixar-vos i encara estan esperant les vostres aportacions … el fàcil és queixar-se com sempre …

   Al Consorci, MOLTES GRÀCIES ! per la informació desinteressada !

 • Montse ha dit:

  Estic d’acord

 • Gràcies per distribuir aquesta informació.
  Permet-me dir que trobo deficient el fet que no s’inclou informacions específiques per a persones que utilitzem sistema operatiu Linux. Com sabeu, és un sistema lliure. En principi, la Generalitat està compromesa amb els entorns de codi lliure però en aquest cas veig que no és així i he quedat desatés.
  Confio en la possibilitat de millorar en aquest aspecte.

  • Consorci AOC ha dit:

   Hola Richard,
   la guia que us oferim ha estat elaborada gràcies a les aportacions de la ciutadania, organismes públics, ens privats, etc que, desinteressadament han col·laborat amb nosaltres compartint informació.
   El convidem a compartir amb nosaltres recursos per ampliar la guia amb recomanacions de sistemes operatius de Linux.

   Moltes gràcies

 • Victor Ciria ha dit:

  100 % recomanable, gràcies!

 • Carmen Mulet Via ha dit:

  Moltes gràcies!

 • Alex ha dit:

  Moltes gràcies! Ho compartim!!

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *