L’AOC presenta a la Comissió Europea un nou pilot d’identitat digital autogestionada intercanviant credencials entre universitats i ajuntaments

El passat 31 de maig l’AOC va participar a la EBSI Demo Day, organitzada per la Comissió Europea, amb l’objectiu de mostrar el funcionament de 6 experiències d’ús del model d’identitat autogestionada ESSIF d’EBSI de 10 països diferents.

La irrupció de blockchain com a tecnologia ha fet que alguns organismes internacionals com W3C i la Decentralized Identity Foundation (DIF), comptant amb el suport dels actors més rellevants del sector, estiguin impulsant iniciatives per la descentralització de la identitat, treballant en la creació d’un model d’identitat auto gestionada (Self-Sovereign identity – SSI), on el tercer de confiança deixa de tenir un paper clau en la gestió de les dades de caràcter personal, que passen a ser custodiades precisament pe les pròpies persones usuàries.

La Comissió Europea i la European Blockchain Partnership, estan creant les bases per implantar-ho als diferents estats membre de la UE, tant al sector públic com privat, posant en marxa la xarxa European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), amb l’objectiu d’aprofitar blockchain per accelerar la creació de serveis transfronterers per a les administracions públiques i els seus ecosistemes.

Durant el segon semestre del 2021, l’AOC va participar en el programa d’Early Adopters d’EBSI, amb promovent casos d’ús d’interoperabilitat de credencials verificades d’estudiants europeus per poder accedir a descomptes en serveis públics d’ajuntaments catalans, en col·laboració amb els ajuntaments del Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Valls i Viladecans.

Durant la EBSI Demo Day, l’AOC, en col·laboració amb la Universitat de Howest i l’empresa Validated ID, va presentar un cas d’us on un estudiant obté determinats descomptes en serveis públics municipals emprant la seva identitat digital basada en la seva targeta d’estudiant universitari. Tot i ser una prova de concepte, el cas d’ús ha estat desenvolupat emprant els entorns de preproducció dels serveis VALID i eTram. En el projecte s’ha utilitzat el wallet VIDchain de Validated ID, que va ser el primer en passar la certificació de confomitat d’EBSI.

Al mes de desembre de 2021 l’AOC i ValidatedID van presentar a la Comissió Europea un primer pilot, dins del marc del projecte EBSI, per impulsar una identitat digital autogestionada europea.

Al web d’EBSI es pot accedir a tota les presentacions de la sessió.

X