L’AOC participa en un pilot europeu d’interoperabilitat de credencials verificades entre ajuntaments i universitats

L’AOC està participant en la iniciativa European Blockchain Services Infraestructure de la Comissió Europea que té com a objectiu impulsar l’apoderament de la ciutadania amb el control de les seves dades personals i la interoperabilitat de credencials verificades entre països europeus. En aquest projecte hi participen 30 organismes públics o privats de més de 19 nacionalitats.

Concretament, des de l’AOC s’està promovent els casos d’ús d’interoperabilitat de credencials verificades d’estudiants europeus per poder accedir a descomptes en serveis públics d’ajuntaments catalans. I també està treballant la interoperabilitat de credencials del padró municipal d’habitants i les empreses concessionàries de la gestió de l’aigua per obtenir les bonificacions adreçades a les unitats de convivència de 4 o més membres. Els ajuntaments catalans que hi col·laboren són El Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Valls i Viladecans.

Els participants amb els desenvolupaments més avançats van poder presentar la seva solució a la reunió de l’European Blockchain Partnership i la Comissió Europea del passat 10 de desembre de 2021. L’AOC, conjuntament amb el partner tecnològic ValildatedID, van presentar una prova de concepte que és, ara mateix, una de les implantacions capdavanteres a Europa dins del marc del projecte EBSI.

En el següent vídeo podeu veure la demostració dels casos d’ús desenvolupats que inclou:

  • el registre inicial mitjançant l’autenticació en VALID amb un idCAT Mòbil (digital onboarding)
  • la generació d’una credencial d’identitat verificada d’identitat a partir de l’autenticació en VALID amb un idCAT Mòbil
  • l’autenticació en un servei públic mitjançant la credencial d’identitat digital verificada
  • l’obtenció d’una credencial verificada del padró municipal d’habitants
  • l’ús de la credencial verificada del padró per demanar una bonificació a la tarifa de l’aigua

X