“Practica els hàbits cibersaludables”, una campanya de conscienciació sobre la seguretat a Internet

El CESICAT ha posat en marxa la campanya ‘Practica els hàbits cibersaludables’, amb l’objectiu de generar una nova cultura de seguretat i la confiança a Internet. La voluntat és que la ciutadania incorpori la ciberseguretat en la seva quotidianitat per fer de la xarxa un espai segur, de respecte i de convivència.

La campanya s’emmarca en el programa Internet Segura, desenvolupat i executat pel Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) del Departament de Polítiques Digitals. L’objectiu és que la ciutadania es replantegi els hàbits de seguretat a la xarxa, ja sigui en l’ús dels ordinadors, telèfons mòbils o tauletes.

En clau positiva, es destaquen cinc eixos:

  • #DadesSegures: Vigilem com fem públiques a la xarxa les nostres dades
  • #RevisaPrivacitat: Abarca des de la compartició de publicacions a la instal·lació d’apps o les galetes (‘cookies’)
  • #StopFrauDigital: Quan es pot veure compromesa la nostra seguretat? (wifi públiques, correus massius…) i cal evitar riscos innecessaris (evitar enllaços o webs sospitoses…)
  • #CivismeDigital: Fomentem el respecte, la comprensió i els bons hàbits en l’univers digital
  • #DispositiusAlDia: Actualitzem periòdicament els dispositius, així com els seus programes i aplicacions.

La ciberseguretat és una part de la quotidianitat en la nostra activitat a la xarxa i el ciutadà, n’és l’actor principal. És sobre l’usuari o usuària sobre qui rau la capacitat d’acció i de decisió.

Els periodistes Jordi Basté, Mariola Dinarès, Ernest Codina i Màrius Serra; l’actriu Mont Plans, i el físic i divulgador científic, Dani Jiménez, formen part de la campanya com a testimonials, explicant experiències personals en cadascun dels àmbits.

La campanya s’acompanya d’accions de formació i sensibilització i d’una Guia per a la pràctica d’uns hàbits cibersaludables que recull recomanacions i consells per protegir-se dels riscos i amenaces més freqüents.

Bastir un país cibersegur

Desenvolupat i executat pel CESICAT, el programa Internet Segura és el programa oficial de la Generalitat per a la sensibilització i conscienciació de la ciutadania sobre seguretat a internet.
A través d’aquest programa s’articularan diferents actuacions sota el lideratge del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, en coordinació amb altres departaments i organismes de la Generalitat i amb la col·laboració d’altres entitats públiques o privades.