La Comissió Europea proposa unificar la facturació electrònica en la contractació pública

La Comissió Europea (CE) ha presentat un projecte de directiva que proposa unificar la facturació electrònica a les contractacions públiques dels països membres, una mesura que suposaria un pas endavant per tal d’establir administracions “sense paper” a la Unió Europea (UE).

“El pas a la contractació electrònica i, en particular, a la facturació electrònica, pot suposar un estalvi significatiu i facilitar la vida als governs i a les milers d’empreses actives en el mercat interior”, va afirmar el comissari europeu de Mercat Interior, Michael Barnier, en un comunicat.

La proposta pretén harmonitzar la facturació electrònica en la contractació pública a nivell europeu per millorar la interoperabilitat entre els diferents sistemes nacionals.

A més, el projecte intenta “eliminar la inseguretat jurídica, l’excessiva complexitat i els costos operatius addicionals per als operadors econòmics que actualment han d’utilitzar diferents factures electròniques en els Estats membres”.

La iniciativa té com a últim objectiu impulsar l’ús de la facturació electrònica a la Unió Europea, que de moment només suposa entre el 4 i el 15% de les factures intercanviades, segons dades de la CE.

“Abandonar el paper i passar a una facturació totalment automatitzada pot reduir els costos de rebre una factura d’entre els actuals 50 i 30 euros a 1 euro. Es tracta d’un estalvi notable i útil en l’actual conjuntura econòmica”, ha recalcat Barnier.

La directiva va ser presentada al costat d’una comunicació per a la “plena digitalització del procés de contractació pública”, un objectiu que s’emmarca en les estratègies de l’Agenda Digital de la Unió Europea i que podria suposar un estalvi de fins a 2.300 milions d’euros, segons la CE.

La comunicació recalca la importància d’avançar en diversos punts per aconseguir aquesta administració “sense paper”, per exemple establint que la facturació electrònica es converteixi “més en regla que en excepció en la contractació pública”.

La Comissió Europea també demana als països que elaborin estratègies nacionals sobre contractació electrònica íntegra, que impulsin la normalització i que intercanviïn entre ells els seus millors pràctiques.

La comunicació servirà, a més, de base per a possibles iniciatives futures sobre una major digitalització del procés de contractació pública, va afegir la CE.

X