e-FACT Empreses
Suport > e-FACT Empreses > Contingut > Primers passos amb la factura...

Primers passos amb la factura electrònica

A continuació trobareu la resposta a les preguntes que ens feu més habitualment en relació a la factura electrònica:

Quina funció té l'e.FACT?

L’e.FACT és el servei de les administracions públiques catalanes, per a la recepció de les factures electròniques (e-factures) per part dels seus proveïdors.

El que l'e.FACT no fa és:

  • No crea les factures: d’això s’encarrega el programari de creació de factures electròniques que utilitzi el proveïdor.
  • No gestiona les factures: això ho fa el programa de gestió comptable que utilitzi l'administració destinatària.

La Generalitat de Catalunya va declarar el servei e.FACT com a Punt General d’Entrada de Factures per les Administracions públiques catalanes mitjançant l’acord 151/2014, d’11 de novembre, sobre el punt general d’entrada de factures electròniques de Catalunya, publicat al DOGC núm. 6747, de 13 de novembre de 2014.

A quines entitats he de facturar electrònicament?

Podeu enviar les vostres factures a qualsevol ens de l'àmbit municipal i supramunicipal, i també us adjuntem l'enllaç a la plana del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i d'Hisenda on trobareu la "Relació d’entitats i empreses públiques davant de les quals s’ha de facturar electrònicament" per a l'àmbit de la Generalitat de Catalunya.

En qualsevol cas, podeu enviar les vostres factures a través de la "Bustia de lliurament de factures"

Quin format ha de tenir la e-factura?

El format de la factura electrònica definit per l’Administració General de l’Estat i implantat al servei e.FACT de l'AOC, és un XML amb una estructura coneguda com Facturae.

Podeu obtenir més detall de l’esquema del format i versions a la plana: http://www.facturae.es.

Com puc crear e-factures?

Teniu a disposició diferents empreses que ofereixen solucions per a la creació i l'enviament de factures electròniques.

Solucions per crear i enviar:

  • B2B Router: és un Portal de factura electrònica, que permet crear factures electròniques en format Facturae, de forma gratuïta, sense necessitat de certificat digital, i enviar-les directament a les Administracions Públiques catalanes a través del servei e.FACT.
  • Pimefactura: solucions de la patronal PIMEC, patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya, que de forma gratuïta i sense necessitat de certificat digital, permet crear factures electròniques de forma senzilla, en format Facturae, signar-les i enviar-les directament a les Administracions Públiques catalanes a través del servei e.FACT.  També permet pujar factures electròniques creades.

Solucions només per crear:

Per on puc enviar e-factures?
I...si faig poques factures?

Si ets una petita empresa, o un proveïdor  i fas factures de forma puntual, o be has de fer poques factures, algunes entitats bancaries t'ho poden gestionar de manera gratuïta o per un import reduït.

També pots fer-ho a través de solucions gratuïtesB2B Router, Pimefactura o Billage

I...si faig moltes factures?

En funció del volum de factures que s’emeten cada mes a les Administracions Públiques (donat que la obligatorietat és només, de moment, de facturar electrònicament a aquest tipus d’organitzacions), cada empresa o organització pot decidir si integrar la seva eina de facturació electrònica amb el servei e-FACT, valorant si la inversió en la integració és rendible en comparació amb altres mecanismes per a la creació i lliurament de factures electròniques.

Des de  l'AOC, aconsellem  aquesta integració, a partir de 100 factures mensuals, donat la complexitat que comporta aquest procés: com integrar-se a l’e.FACT? Sóc un proveïdor de solucions de facturació electrònica

Recomanem solucions gratuites com B2B Router, Pimefactura o Billage

 

Ja he enviat la factura...com consulto l'estat?

Les administracions adherides al servei e.FACT ofereixen una bústia de lliurament que permet entre d'altres consultar l’estat de la vostra factura enviada, des del moment en que l'envieu al receptor.

Tanmateix, us informem que els estats sempre us seran notificats per correu electrònic, si l’indiqueu (es comuniquen els estats mínims obligatoris per Llei).

Un cop heu accedit a la bústia de lliurament de l’administració destinatària de la factura, si entreu a  la pestanya "Consulta d'estats"podreu consultar l'estat de la vostra  factura.

Què faig si es rebutja la meva factura?

En el cas que rebis un rebuig de la teva factura , fes les següents comprovacions:

  1. Passa la factura per el validador de facturae per descartar un problema de format o signatura. http://sedeaplicaciones2.minetur.gob.es/FacturaE/
  2. Comprova que no hi ha cap espai en blanc en les dades ( NIF, CIF, import) de l'emisor i el receptor
  3. Comprova els motius de rebuig documentats, tenint en compte que poden ser:

Comercials:  són aquells que no estàn definits com a errors tècnics. Venen definits per l’organisme receptor de la factura. Caldrà contactar amb l’organisme en cas de dubte.

Tècnics: ha estat la plataforma de factura electrònica que automàticament no ha acceptat la factura, per que no respecta el format facturae. Podeu veure els principals codis i les seves solucions: Principals codis d’error de rebuig tècnic del servei e.FACT?

Per què el format XML?

El format de la factura, està definit per l’Administració General de l’Estat. El fet que es demani en format XML és per què es considera un format estructurat que conté dades i pot ser generat automàticament pels sistemes informàtics de facturació tant de l’emissor com del receptor. En canvi el PDF és un format no estructurat que consisteix en una imatge i implica una intervenció manual o un procés costos. El format facturae nomès accepta XML.

NOTA: les solucions gratuïtes per a crear factures (B2B Router, Pimefectura...) us ajudaran a generar les factures en aquest format de manera àgil.

Aquesta informació ha estat útil? NoSí
El 54% l'ha trobat útil (138 vots)
Millora aquest contingut

0 Comentaris

Icona d'un globus terraqüi