Sol·licitud de l’idCAT

Veure aquest vídeo en altres idiomes

Quina documentació necessito per obtenir l'idCAT?

Per obtenir l’idCAT, segons indica la Llei 6/2020, d’11 de novembre, només cal:

 • Tenir 18 anys o més
 • Aportar original i fotocòpia d’un dels següents documents identificatius en estat vigent:
  • NIF
  • NIE
  • Passaport

Si es tracta d’un NIE sense fotografia, haurà d’aportar, addicionalment, un altre document oficial amb una fotografia, per tal de comprovar la correspondència entre la persona titular del document i la persona sol·licitant, és a dir, per garantir que és el ciutadà en qüestió qui s’ha personat a l’entitat de registre.

 • Disposar d’una adreça de correu electrònic

NOTES sobre els documents d’identificació:

 • Només s’accepten els documents enumerats en el llistat anterior.
 • si el document de suport aportat és una TIE, tingueu en compte les excepcions que trobareu en aquesta faq.

Cal tenir en compte que les administracions que permeten fer tràmits digitals tenen configurades les seves aplicacions per a permetre la tramitació amb els certificats fets amb NIF i NIE; en canvi, no és habitual que permetin l’accés amb certificats expedits a partir d’un passaport o DNI d’altres països. Els tràmits que es poden realitzar amb independència del document acreditatiu del certificat són els que no tenen a veure amb l’administració pública, com per exemple, la signatura de documents.

Com sol·licito l'idCAT per Internet?

Per obtenir l’idCAT, sempre has d’anar a una Entitat de Registre idCAT per validar la teva identitat (troba la teva clicant aquí). Quan hi vagis et demanaran l’original i fotocòpia del teu document identificatiu.

Ara bé, prèviament, pots sol·licitar-lo per internet per tal que el procés sigui més ràpid. Per fer la sol·licitud, vés a https://www.idcat.cat/idcat/ciutada/solicitud_inici.do.

Tingues en compte que:

 • Les “Dades del certificat” han de ser iguals que al teu document identificatiu
 • No és necessari que les “Dades de contacte” siguin iguals que al teu document identificatiu
 • No és obligatori indicar el telèfon
 • Les “Dades de seguretat” serveixen per tal que puguis suspendre el certificat en cas que sigui necessari
Com sol·licito l'idCAT presencialment?

Per obtenir l’idCAT, sempre has d’anar a una Entitat de Registre idCAT per validar la teva identitat (troba la teva clicant aquí). Quan hi vagis et demanaran l’original i fotocòpia del teu document identificatiu.

Tingues en compte que:

 • És obligatori que indiquis una adreça de correu electrònic. És el correu des del qual podràs enviar correus electrònics signats, al qual rebràs els avisos de caducitat del certificat (60 i 30 dies abans que caduqui) i al qual és possible que rebis alguna comunicació informativa, directament relacionada amb l'ús del certificat, tal com s'explica al Document de compareixença que signaràs quan obtinguis el certificat. En tot cas, el Consorci AOC no fa servir el correu electrònic dels certificats digitals per a l'enviament de publicitat de cap mena.
 • L'adreça física no és una dada que s'inclogui a l'interior del certificat, de manera que no cal que coincideixi amb la del teu document identificatiu. En tot cas, les dades de contacte que s'indiquen en el moment d'obtenir l'idCAT tenen una utilitat merament informativa. El Consorci AOC, per tant, no fa servir la teva adreça física per a cap mena d'enviament.
Com puc obtenir l'idCAT si estic a l'estranger?

Segons estableix La Llei de Signatura Electrònica, per obtenir un certificat reconegut (com és l’idCAT) és necessària la presència física del titular a una oficina d’emissió del certificat.

En el cas de l’idCAT, totes les Entitats de Registre idCAT  estan en territori català. La pròpia llei estableix que l’únic cas en què es pot delegar l’obtenció de l’idCAT, és quan l’usuari fa una sol·licitud i aquesta és validada notarialment.

Fora d’aquest cas, no és possible l’emissió de l’idCAT sense acudir presencialment a una Entitat de Registre idCAT.

T'ha estat útil aquesta informació? NoSí (+101 puntuación, 347 votos)
El 50% l'ha trobat útil (135 vots)