L’idCAT és el mateix que el DNI electrònic?

El DNI electrònic és el document identificatiu dels ciutadans espanyols, que des de 2006 pot portar incorporat un certificat digital.

L’IdCAT és un identificador digital que garanteix la identitat de les persones a internet i permet operar amb diferents administracions.

Les diferències entre el DNI electrònic i l’idCAT són diverses, encara que ambdós són certificats digitals de ciutadà:

  1. Vigència: El certificat del DNI electrònic té una durada de 30 mesos (2 anys i mig), amb independència de la durada del document identificatiu (del plàstic), que pot ser de 5 anys, 10 anys o indefinit. En canvi, l’idCAT té una durada de 4 anys.
  2. Xifrat: L’idCAT incorpora un certificat de xifrat, que permet xifrar les comunicacions, mentre que el DNI electrònic no té aquest certificat i, per tant, no permet aquesta funcionalitat.
  3. Correu electrònic: L’idCAT incorpora un correu electrònic entre les dades associades al titular del certificat, que permet enviar correus electrònics signats electrònicament. El DNI electrònic no incorpora el camp correu electrònic i, per tant, no permet aquesta funcionalitat.
  4. Avís caducitat del certificat: El sistema envia un avís de caducitat de l’idCAT al correu electrònic indicat al certificat quan manquen 60 dies per a caducar; si passat aquest temps no es renova, torna a enviar un avís quan manquen 30 dies per a caducar. En canvi, com que el DNI electrònic no conté el correu electrònic, no disposa d’aquesta funcionalitat.
  5. Dispositiu: El DNI electrònic es lliura en suport targeta, que requereix d’un lector de targetes criptogràfiques per a utilitzar-lo així com la instal·lació d’un software específic. L’idCAT es lliura en suport programari o memòria USB, que no requereix de cap maquinari “extra” (més enllà d’un ordinador).
  6. Renovació del certificat: L’idCAT es pot renovar des de la web d’idCAT (www.idcat.cat), mentre que el DNI electrònic requereix la personació física del ciutadà per a poder renovar-lo.
  7. Punts d’emissió: L’idCAT es lliura a les Entitats de Registre idCAT repartides per Catalunya, a ajuntaments, consells comarcals, etc., que es poden consultar a la web d’idCAT (www.idcat.cat). El DNI electrònic es lliura a les comissaries de la Policia Nacional.
Aquesta informació ha estat útil? NoSí
El 93% l'ha trobat útil (57 vots)
Millora aquest contingut

0 Comentaris

CA ES EN