Com descàrregar i instal·lar l’idCAT

Veure aquest vídeo en altres idiomes

Per tal de poder descarregar i instal·lar el teu idCAT certificat (per poder-lo fer servir) has de seguir els següents passos:

Pas 0 – Descàrrega i instal·lació de les claus públiques

És necessari descarregar la clau 1 i la 2, per tal de  verificar que els certificats que arriben als nostres equips informàtics han estat emesos per alguna de les autoritats de certificació de la jerarquia d’entitats de CATCert.

Nota:  si disposes d’un antivirus instal·lat a l’ordinador és possible que aquest no reconegui el tipus d’arxiu i faci aparèixer una alerta de seguretat per tal que es confirmi la confiança en aquest.

Per descarregar les dues claus cal fer servir els següents enllaços:

1.- clau de l’entitat certificadora CATCert
2.- clau de l’entitat de certificació ciutadana (descarrega-les clicant aquí si el teu certificat es va emetre abans del 9 d’abril del 2015)

Per fer la instal·lació segueix els passos en funció del teu navegador:

• Internet Explorer i Google Chrome en sistema operatiu Windows

Nota: Aquestes són les passes que has de seguir per a descarregar les claus, és el mateix procés i pantalles pels dos certificats.

Nota: Un cop instal·lats aquests arxius, si fas servir els navegadors Internet Explorer, Google Chrome o Edge ja pots fer servir el certificat idCAT. Mira la nota següent pels casos d'ús amb Firefox.

• Mozilla Firefox en qualsevol sistema operatiu, Windows, Linux o MAC
    • Desa els arxius al disc dur.
    • Dins de Firefox importa el fitxer descarregat obrint les opcions des del menú lateral dret , Opcions > Avançat > Certificats > Visualitza els certificats > pestanya Entitats > Importa > Seleccionar l’arxiu
  • Safari i Google Chrome amb sistema operatiu MAC
    • Desa els arxius al disc dur.
    • Fes doble clic sobre l’arxiu baixat, i accepta la instal·lació al magatzem de certificats.
    • Per a que el certificat idCAT consti com a confiable has d'accedir a “Llaveros” del MAC- pestanya “Certificados”- fer doble click sobre la clau pública EC-ACC i premer en el menú de "Obtenir informació"  i en aquesta pantalla, dins del desplegable "Confiar" marca "Confiar sempre" (la contrasenya que es demana en finalitzar és la teva contrasenya de MAC):

Contingut relacionat:

Claus públiques de l'idCAT?

Pas 1 – Descarrega’l en Windows o MAC

El termini per descarregar l'idCAT és de 90 dies i 10 intents a partir de la data d’emissió. Un cop esgotat el termini, hauràs de desplaçar-te a una Entitat de Registre idCAT i repetir el procés de sol·licitud.

Al Canal idCAT de YouTube tens el vídeo de la descàrrega i instal·lació del certificat: AQUÍ

Accedeix al web idcat.cat/descarrega des d’un ordinador de sobretaula o portàtil, atès que el certificat no es pot descarregar des de dispositius mòbils (telèfon mòbil o tauleta).

Emplena les dades d’identificació, tot completant els camps:

• Tipus de document acreditatiu: tria el tipus (NIF, NIE, etc.)
  • Número: introdueix-lo tal com apareix al document
  • Codi de descàrrega (contrasenya): introdueix la seqüència que has rebut en el correu electrònic o que tens al full de lliurament
  • Codi personal: introdueix el codi que vas indicar a l’Entitat de Registre idCAT i que només tu coneixes

Un cop complimentades les dades, fer clic a Cercar.

La web mostrarà les dades del certificat i les dades de contacte. Un cop revisades fes clic a Descarregar.

Tot seguit, el navegador et demanarà si vols “Guardar” o “Abrir” el fitxer. Prem a “Guardar” el fitxer que es desarà a la ubicació definida per a les descàrregues del teu navegador (si enlloc de “Guardar” per error has seleccionat “Abrir”, depenent del navegador utilitzat i de la versió del mateix, és possible que s’obri l’assistent d’instal·lació del certificat. En cas que no se t’obri, si no has tancat ni refrescat la plana, podràs tornar a intentar la descàrrega).

Un cop fet, t’apareixerà conforme la descàrrega s’ha realitzat correctament:

Si vols tornar a descarregar el certificat, l’eina et dona opció de tornar a fer-ho sempre i quan no tanquis o refresquis el navegador. Si tanques el navegador el certificat no es podrà tornar a descarregar.

Si no saps on s’ha descarregat, pots consultar el contingut On està el meu idCAT Certificat?

Pas 2 – Instal·la’l en Windows

Al Canal idCAT de YouTube tens el vídeo de la descàrrega i instal·lació del certificat: http://goo.gl/f9iOtr.

Per instal·lar el certificat, cerca l’arxiu amb l’extensió .p12 o pfx descarregat el teu equip dins la carpeta definida per a les descàrregues.

Fes doble clic sobre el fitxer i a continuació segueix els passos de l’assistent:

Deixa seleccionada l’opció de Usuario actual i fes clic a Siguiente.

En aquest pas, l’assistent et demanarà el Codi de descàrrega (contrasenya) que t’apareix al correu electrònic rebut o en el full de lliurament.

Important:

Prem a següent a cada pas fins arribar a “ finalitzar”

Un cop clicat a “finalitzar” ja tindràs el certificat idCAT instal·lat al repositori de Windows ( Internet explorer i Google Chrome). Per a Mozilla Firefox cal que importis el fitxer .p12 o pfx al propi navegador. Per fer-ho, accedeix a Eines - Opcions - Privacitat i Seguretat - Veure certificats- importar- s’obrirà un assistent per realitzar la instal·lació.

Nota: et recomanem que conservis el fitxer .p12 com a còpia de seguretat.

OPCIONAL: En el cas que vulguis protegir l’idCAT amb una contrasenya d’ús segueix el contingut de la FAQ: Mesures per evitar usos indeguts de l’idCAT

Pas 2 – Instal·la’l en MAC

Al Canal idCAT de YouTube tens el vídeo de la descàrrega i instal·lació del certificat: http://goo.gl/f9iOtr.

Per instal·lar el certificat, cerca l’arxiu amb l’extensió .p12 o pfx descarregat el teu equip dins la carpeta definida per a les descàrregues.

Fes doble clic sobre el fitxer i selecciona del desplegable “llaveros”: Inici de sessió.

Prem el botó “Afegir” per instal·lar el certificat.

Nota: Has de tenir present que la icona del cadenat que consta a Clauers - Inici de sessió ha d’estar obert per tal de que el certificat idCAT s’instal·li correctament.

El sistema et sol·licitarà dues contrasenyes: la d’administrador del sistema, primerament i la del codi de descàrrega (contrasenya) posteriorment.

Un cop fet ja tindràs el certificat idCAT instal·lat al repositori de MAC (Safari i Google Chrome). Per a Mozilla Firefox cal que importis el fitxer .p12 o .pfx al propi navegador. Per fer-ho, accedeix a Eines - Opcions - Privacitat i Seguretat - Veure certificats- importar- s’obrirà un assistent per realitzar la instal·lació.

Nota: et recomanem que conservis el fitxer .p12 com a còpia de seguretat.

Per a que l'idCAT es detecti com a confiable al teu MAC accedeix a la carpeta “llaveros”- pestanya “Certificados”- EC-ACC--> prém  "obtener información" i un cop aquí, desplegant el menú “confiar” indica: "confiar siempre"

NOTA: En fer aquesta acció el sistema et demanarà les teves credencials de MAC.

Un cop realitzats aquests passos, si entres a “llaveros” - pestanya “Mis Certificados”--> el teu nom ( idCAT) veuràs que ja apareix com a confiable.

Pas 3 (opcional) - Exportació a un telèfon o tauleta

L'idCAT no es pot descarregar des de dispositius mòbils com telèfons o tauletes, però pots fer-ne una còpia (aquí trobaràs com fer-la) i instal·lar-lo on calgui. Consulta els manuals per iPhone/iPad, Android, Windows Mobile.

T'ha estat útil aquesta informació? NoSí (+534 puntuación, 1.624 votos)
El 71% l'ha trobat útil (817 vots)