Disponible el vídeo de la Jornada “Traiem suc a les dades obertes”

En el marc de l’Open Data Day 2022, el Consorci AOC, en col·laboració amb l‘Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament de Miravet i l’Ajuntament de Garcia, va celebrar el dia 10 de març una jornada en línia on s’hi van exposar diverses experiències per aprofundir en el coneixement de les dades que les administracions publiquen en els seus portals de dades obertes.

La jornada es va estructurar en base a una sèrie de preguntes que es van respondre mitjançant l’ús de les dades obertes. També posem a la vostra disposició el recull de preguntes i respostes del xat de la jornada i la relació d’enllaços de les fonts de les diferents experiències realitzades.

En una primera intervenció l’analista de dades i enginyer informàtic de l’Ajuntament de Tarragona, Felipe Ruiz, va mostrar el portal de dades obertes de Tarragona i els seus recursos, i va fer una primera anàlisi a partir d’un conjunt de dades de subvencions, fins a arribar a conèixer les entitats amb més subvencions del municipi de Tarragona.

El cap de servei de Govern Obert del Consorci AOC, Ferran Farriol, va avançar amb un altre conjunt de dades: l’endeutament municipal. I partint d’una notícia va mostrar com arribar a les dades, i com tractar-les fins a acabar l’exercici fent un mapa d’endeutament municipal per càpita.

Després fou el torn de la secretària-interventora de l’Ajuntament de Garcia, Heura Vidal, i de la secretària-interventora de l’Ajuntament de l’Ajuntament de Miravet, Anna Jornet. Amb una experiència molt didàctica van explicar com els seus ajuntaments estan publicant dades d’interès per a la ciutadania. Concretament la seva experiència es va basar en la publicació de dades de qualitat de l’aigua i com, des de la obtenció de les dades de la concessionària, en treballaven la publicació i visualitzacions de detall (fins i tot a partir de mapes) al portal.

Ferran Farriol va tornar a intervenir amb una segona experiència centrada també en el camp del medi ambient, per a esbrinar les despeses dels ajuntaments en medi ambient a partir de les dades obertes pressupostàries. Aquesta segona experiència estigué més centrada en mostrar detalladament els processos de preparació, transformació i càrrega de les dades, bàsics per a poder tractar la informació. Al final de la experiència ens arribà a mostrar d’una manera senzilla el detall de les despeses per càpita dels ens en medi ambient.

A continuació, Felipe Ruiz va fer una segona intervenció pensada per ensenyar diferents recursos gràfics que poden enriquir un portal de dades obertes. Per fer-ho es va centrar la demografia a la ciutat de Tarragona, i tot navegant pel seu portal va posar exemples molt interesants, tots realitzats a partir de dades demogràfiques disponibles en obert al portal de dades obertes de la seva ciutat.

Finalment el cap de servei en la Subdirecció d’Estratègia i Innovació del Consorci AOC, David Pastor va explicar una experiència a partir del conjunt de dades de pressupostos, per a donar resposta a si els ajuntaments amb el foment de l’administració electrònica han aconseguit reduir les despeses de paper. Un exemple molt interessant i didàctic on es combinaven les dades obertes amb solucions d’anàlisi avançat. 

L’Open Data Day és una iniciativa a escala mundial que se celebra des de fa 10 anys i on grups d’arreu del món creen esdeveniments locals i utilitzen les dades obertes en les seves comunitats per crear aplicacions, visualitzacions, fer open dades o publicar anàlisi. Es tracta d’un esdeveniment anual que busca promoure el coneixement de dades obertes a escala mundial.

X