Nou indicador d’economia i societat digital, a l’agenda digital europea

Les tecnologies digitals ofereixen un munt d’oportunitats per als ciutadans i les empreses. Des de poder comprar o estudiar en línia, fins al pagament de factures o l’ús dels serveis públics a través d’Internet: la xarxa és la solució, sempre i quan es donin les condicions apropiades. Aquesta és la conclusió que ofereix el nou indicador d’Economia i Societat Digital, desenvolupat per la Comissió Europea a partir de més de 30 indicadors rellevants del desenvolupament de l’Europa digital.

En concret, el nou indicador Digital Economy and Society Index (DESI) ens mostra dades, per països, sobre la connectivitat (com d’estesa, ràpida i assequible s’ofereix la banda ampla), els coneixements d’Internet, l’ús d’accions en línia des de serveis de notícies fins a les compres per Internet, la integració de la tecnologia digital (factura electrònica, serveis al núvol, comerç electrònic, etc.) i els serveis públics digitals, incloent l’administració electrònica (e-government) i els serveis de salut (e-health).

 

Digital Economy and Society Index

Considerant els serveis públics digitals, l’indicador posa de manifest que són una realitat del dia a dia en alguns països però en canvi hi ha d’altres en els quals pràcticament no existeixen. Els 33% dels usuaris europeus d’Internet han fet ús de formularis en línia per enviar informació a les autoritats públiques, variant entre el 69% de Dinamarca i el 6% de Romania. Espanya assoleix un 37%.

Per poder fer el seguiment de progrés de l’indicador, s’ha publicat una fitxa per cada estat membre. A la fitxa corresponent a Espanya, s’observa com Espanya destaca a la dimensió dels serveis públics digitals, amb una puntuació de 0,65, situant-se en la 6a posició entre els països de la UE.

Així mateix, destaca que els resultats d’Espanya han millorat amb més rapidesa que la mitjana de la UE, situant-se, en el còmput general, en el lloc número 12 d’entre els 28 estats membres de la UE.

Cal destacar que l’índex digital és particularment rellevant donat que la Comissió Europea està preparant la seva estratègia del mercat únic digital, que serà publicat en el mes de maig d’aquest any.

Font: administracionelectronica.gob.es

X