Mobilitat amb Hèstia: bona pràctica a Vilanova i la Geltrú

L’Àrea bàsica de Serveis Socials de Vilanova i la Geltrú vol compartir la seva experiència fent servir l’Hèstia des de fora de l’oficina amb tauletes. Des de l’AOC els volem agrair la seva iniciativa i el gest de voler-ho compartir amb tota la comunitat Hèstia.

“La Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú treballa amb dues tauletes amb sistema operatiu Windows 10 que permeten fer ús del programari Hèstia en mobilitat.

Fa uns mesos vam tenir l’oportunitat de fer una adquisició de material informàtic per a un altre projecte. D’entrada sabíem que un cop que fessin el servei en aquest projecte, la Regidoria es quedaria aquest material com a propi. Els requisits de les tauletes per al projecte no eren massa exigents, doncs es tractava en disposar d’un material que poguéssim cedir en préstec perquè uns usuaris poguessin provar una aplicació que funcionava via web. Així doncs, vam començar a mirar i comparar les poques tauletes amb Windows que en aquell moment hi havia al mercat.

Ni tot és Apple, ni Android… La major oferta de tauletes -i les més econòmiques- disposen de sistema operatiu Android. Un iPad és un producte de molta qualitat -i també més car- però que tampoc s’ajustava a l’ús que li volíem donar. Les Microsoft Surface reuneixen els requisits per fer servir Hèstia, doncs és un producte de Microsoft que incorpora el sistema operatiu Windows, però són poc assequibles pel seu preu.

Buscant alternatives vam trobar la tauleta Lenovo Ideapad D330-10IGM. De fet, més que una tauleta estem parlant d’un producte 2 en 1, que incorpora avantatges d’un portàtil lleuger i d’una tauleta.

Després d’uns mesos d’ús, podem recomanar aquest producte a la resta d’àrees bàsiques de Serveis Socials que busquin solucions assequibles en mobilitat i s’ajustin als següents requisits:

  • Sistema operatiu Windows 10.
  • Apta per instal·lar Hèstia sense més requeriments d’altres programaris.
  • Bateria amb bona autonomia: entre 10 i 12 hores.
  • Preu inferior als 400 €.
  • Connectivitat Wi-fi i 4G.
  • Pes lleuger

La tauleta inclou un teclat físic que es pot acoblar i desacoblar de la unitat que fa de pantalla / tauleta i incorpora un llapis tàctil amb una sensibilitat molt bona. De fet, un cop adquirida la Lenovo Ideapad D330 l’únic que ens va caldre va ser comprar una funda de neoprè que protegís l’equip.

La tauleta ens resulta molt còmoda quan anem a les reunions a les escoles i instituts, doncs ens permeten fer consultes a Hèstia així com documentar els expedients en temps real. Tot i que alguns equipaments com escoles o centres cívics disposen de connexió wifi, la connectivitat 4G a través d’una targeta SIM permet connectar-se a Internet a qualsevol altre lloc com, per exemple, domicilis.

Si disposeu de suport informàtic a les vostres organitzacions podeu demanar també que us configurin el grup de treball corporatiu perquè, fins i tot, accediu a la vostra intranet directament. Això sí; l’únic programari que ve instal·lat és el sistema operatiu Windows 10 i si voleu una operatibilitat 100% amb Hèstia haureu d’adquirir per separat una llicència d’Office perquè pugueu tenir l’Outlook (sincronització agendes), el Word (documents i plantilles), així com l’Excel (exportació de dades i llistats).

Un dels reptes que tenim encara pendent és el d’incorporar algun sistema tipus trackpad de signatura digital com els de la marca Wacom a la tauleta; de la mateixa manera que signem els contractes quan anem a una entitat bancària, Imagineu què útil pot ser signar un acord d’un PIA directament al domicili de la persona usuària i donar-li tramitació immediata?

Per a nosaltres el dispositiu 2 en 1 Lenovo Ideapad D330-10IGM ens ha permès guanyar temps, agilitat i mobilitat a un preu força raonable. Fins i tot, a les primeres setmanes de confinament, va fer un molt bon servei al companys i companyes que en aquell moment no disposaven d’un equip personal per poder teletreballar.

Un parell d’aclariments a tenir en compte: la pantalla és de 10,1 polsades, així que en aquest aspecte és més tauleta que ordinador portàtil. L’altra qüestió a tenir en compte és que heu d’adquirir la versió 4G LTE que us permetrà la connectivitat amb una targeta SIM de dades, ja que aquest model té diferents versions i equipaments (existeix una versió que és només wifi). Per últim,  el preu: entre 330 i 380 euros en funció del lloc on el compreu.

Esperem que la nostra experiència us ajudi en la vostra mobilitat amb Hèstia.

 

Josep Ma Ranchal

Treballador social

Regidoria d’Acció Social

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú”

 

X