Els ens locals poden publicar les seves pròpies dades al portal de Dades Obertes

Ens trobem immersos a la Setmana Internacional del Govern Obert que enguany se celebra de l’11 al 17 de març i volem recordar que des de l’AOC es fomenta l’accés a la informació pública, la transparència i la reutilització de dades de manera clara i estructurada, mitjançant un conjunt de Serveis de Govern Obert amb la missió de fer una administració més oberta i transparent.

En aquest context, vam aprofitar els Tallers d’Innovació Local del passat 7 de març al CCCB per presentar una novetat important en els serveis de Govern Obert: la possibilitat que els ens locals puguin publicar les seves pròpies dades en format obert i reutilitzable.  Amb aquest pas l’AOC fa una aposta decidida per a facilitar que els ens locals que puguin començar a publicar dades obertes d’una manera senzilla, àgil i sense cost al portal de Transparència i Dades Obertes que oferim.

Una feina d’equip

Per avançar en tots els treballs de definició de la nova plataforma de dades obertes s’ha comptat amb la participació activa d’una xarxa de col·laboradors del món local que ens han ajudat en tot el procés de creació del nou portal, des de les validacions funcionals, seguiment dels desenvolupaments i pilotatges, fins a la seva presentació el passat 7 de març 2019 als Tallers d’Innovació Local.

El grup de treball està format per personal dels ajuntaments de Tarragona, Castellar del Vallès, Sant Just Desvern, El Prat de Llobregat i Sant Quirze del Vallès.

Aquests cinc ajuntaments ja disposen del portal de dades obertes actiu i han publicat en el seu conjunt més de 80 conjunts de dades pròpies amb diferents vistes (taules, mapes, gràfiques…).

Mapa de l'Ajuntament de Tarragona que mostra les actuacions de la brigada i neteja al’any 2018

Mapa de l’Ajuntament de Tarragona que mostra les actuacions de la brigada i neteja a l’any 2018

Portal de dades obertes de l'Ajuntament de Sant Just Desvern

Portal de dades obertes de l’Ajuntament de Sant Just Desvern

Des del grup de treball també s’està fent una gran feina en catalogar i normalitzar conjunts de dades i actualment ja són cinc els conjunts modelats, dissenyats i publicats amb una estructura comuna.

Conjunt de dades

 

Al “Manual de dades obertes i recursos dels ens locals” podreu consultar les fitxes detallades de tots aquests conjunts de dades.

Podeu accedir als diferents portals a continuació:

En els propers mesos el grup de treball seguirà avançant en tasques d’estandardització de conjunts de dades, i millores funcionals del portal de dades obertes per a que el valor que ofereixi al món local sigui cada vegada més gran.

Com es pot sol·licitar el servei?

Només cal que realitzeu la petició al portal de suport de l’AOC indicant Dades Obertes a la descripció i ens posarem en contacte amb vosaltres per iniciar els treballs.

Recordeu que al portal de suport de Govern Obert (que inclou els serveis de Seu electrònica, Portal de Transparència i Dades Obertes) es disposa de diferent documentació tècnica vinculada a Dades Obertes. Concretament al “Manual de dades obertes i recursos dels ens locals”, trobareu respostes a diferents aspectes funcionals i tècnics, així com aspectes organitzatius associats a la gestió i potenciació de les dades obertes.

També us animem a consultar els vídeos dels Tallers d’Innovació Local del passat 7 de març on trobareu la presentació del Taller Promovent les dades obertes del món local” amb la presentació del servei amb presència dels diferents tècnics i tècniques dels ajuntaments pilots, així com el tallerTransparència automàtica i des de l’origen on s’expliquen models d’automatització d’ítems de transparència usant aquest portal de dades obertes.

X