Com més gran, més transparent?

Segons l’estudi de XUT Consulting sobre l’aplicació de la llei de transparència en l’àmbit local els ajuntaments de les poblacions més grans són els que presenten millors índex de transparència.

L’estudi, titulat “Ajuntaments de vidre”, realitzat entre els mesos de juny i agost de 2015, conclou que els ens locals estan endarrerits pel que fa al compliment de la llei de transparència, accés a la informació i bon govern, però no obstant això, s’aprecia una tendència que cal tenir en compte: que és que els ajuntaments de les poblacions més grans són els que presenten millors índex de transparència.

A partir de l’1 de gener del 2016, el món local haurà d’aplicar les mesures de transparència que preveu la llei. Tanmateix, a escassos mesos de la seva entrada en vigor, segons l’estudi, el més calent és a l’aigüera i encara queden molts aspectes de la llei per incorporar. D’aquesta manera, el 52% dels ajuntaments de la mostra no disposen de portal de transparència, el 40% dels ajuntaments no disposen de bústies de suggeriments online, tan sols un 12% dels ajuntaments disposa de plataformes de petició d’informació i més del 80% dels ajuntaments no presenta les dades en format reutilitzable.
Esperem que els recursos del Consorci AOC, com són el Servei de Seu-e 2.0 i Transparència, que permet tenir un espai de transparència propi per a l’ens; els formularis de dret d’accés i el de queixes, propostes i suggeriments (e-TRAM); i el repositori de dades obertes locals serveixin per a revertir aquestes dades.
Podeu descarregar-vos l’estudi sencer aquí.
X