Disponible el nou servei Decidim Catalunya després de fer el pilotatge amb una quinzena d’ajuntaments

Ja es pot fer la sol·licitud d’alta del servei Decidim Catalunya

Un cop finalitzada la fase de pilotatge, el servei ha entrat en producció i ja es poden demanar les altes. Les administracions de les demarcacions de Lleida i Tarragona ja poden sol·licitar l’alta del servei mitjançant el formulari d’alta a l’EACAT.

Decidim Catalunya, un projecte projecte comú de participació ciutadana i un servei desplegat amb l’objectiu de recolzar-lo

La majoria de les administracions catalanes, amb una estratègia comuna i coorganitzades des de la Xarxa de Governs Transparents, esdevenen fonamentals per l’objectiu comú de dur a terme el desplegament de polítiques de participació ciutadana i facilitant una eina d’extensió de la democràcia per al món local.

Actualment, compta amb el recolzament de la Xarxa de Governs Transparents per disposar als ens locals de les demarcacions de Lleida i Tarragona d’instàncies de decidim a través del projecte i servei homònim Decidim Catalunya.

L’objectiu és oferir al món local mitjançant un servei integral “claus en mà”, que inclogui aspectes tecnològics, així com d’acompanyament en la gestió dels processos participatius. El rol de l’AOC és el prestar el servei tecnològic de Decidim Catalunya, posar-lo a disposició dels ens locals que ho desitgin, oferir un suport tècnic i realitzar els desenvolupaments que garanteixin la seva evolució d’acord a les necessitats.  

Les tasques d’assessorament, formació i acompanyament en els processos de participació per a les administracions amb menys recursos es realitzaran a través de les Diputacions, la pròpia Generalitat i Localret, amb un model de governança que està pendent de concretar. Aquestes tasques són fonamentals per l’èxit de les iniciatives de participació ciutadana. 

Com sol·licitar l’alta del servei i altres consideracions al respecte

Per a sol·licitar l’alta, trobareu el tràmit a l’EACAT tràmits, al prestador Consorci AOC, Servei CAOC – Sol·licitud de serveis, al Tràmit “Sol·licitud d’alta i modificació dels serveis de l’AOC”.

De la mateixa manera que en altres serveis, haureu d’emplenar el document PDF de Sol·licitud d’alta i modificació dels serveis de l’AOC on haureu de seleccionar el servei Decidim Catalunya.

Les altes del servei es prioritzaran d’acord als següents requisits i prioritats:

  • El servei està basat en el programari lliure Decidim i és requereix l’adhesió al seu Contracte Social.
  • Us caldrà personal intern o acompanyament extern capacitat en la gestió d’iniciatives de participació ciutadana. En cas de no ser així, si us plau, per resoldre-ho podeu contactar amb els Serveis d’Assistència Municipal de la vostra demarcació i, en paral·lel, podeu realitzar el Curs Bàsic del servei Decidim Catalunya.
  • Ens haureu d’informar de les iniciatives de participació ciutadana que voleu impulsar en el termini d’un any des de l’alta.

És important que tingueu en compte que el servei està disponible només pels ens locals de Lleida i Tarragona, un cop emplenat i validat el formulari, caldrà signar-ho electrònicament i enviar-ho a través del botó “Envia” del propi formulari o a través d’EACAT Tràmits > Finestreta de Registre.

L’acompanyament i el recolzament institucional com a factor clau pel futur

L’acompanyament institucional per part de les diputacions catalanes és clau per aquesta primera i la seva consolidació. Per al servei Decidim Catalunya, circumscrit a les demarcacions de Lleida i Tarragona, ambdues diputacions han fet un gran esforç per dotar de recursos els servies d’assistència municipals.

Històricament, les diputacions de Barcelona i Girona han realitzat un treball intens per fer el mateix als seus territoris i compten amb una molt bona representació de municipis amb una forta tradició de participació ciutadana. Sent la de Barcelona la que compta amb la quantitat de poblacions més gran i de més qualitat de Catalunya.

La participació ciutadana és clau per l’assoliment d’objectius públics, per exemple els del Pla de Govern de la XIVà Legislatura de la Generalitat de Catalunya. Un factor clau, és la participació en projectes internacionals com l’Open Government Partnership, a on diverses institucions catalanes aposten per un projecte conjunt.

Ajuntaments pilots, diputacions i la Generalitat de Catalunya

Mereixen un reconeixement les corporacions i, especialment, les persones que han participat de la fase de pilotatge. Gràcies a elles, ha estat possible inaugurar el servei i augmentar l’impuls, amb modèstia, de la participació ciutadana al territori.

Per això, s’agraeix enormement la seva implicació i esforços als ajuntaments d’Alcover, de Lleida, de les Borges Blanques, de Tàrrega, de Riudoms, de Sort, de Tarragona, de Ponts, de Salou, d’Almacelles, de Guissona, de Mollerussa, de Deltebre, de Sant Carles de la Ràpita i de Balaguer.

Especialment intens ha estat el treball i el suport institucional de la Diputació de Lleida, la Diputació de Tarragona i la Direcció General de Participació, Processos Electorals i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya.

Per últim, és important també fer extensiu l’agraïment a les persones que han contribuït a l’impuls del projecte i del servei: Albert, Carles, Laura, Roger, Alexandre, Maria, Joan, Iolanda, Rosa, Jesús, Montse, Cristina, Samer, Magdalena, Manel, Carmen, Dolors, Bàrbara, Lourdes, Gemma, Laia, David, Pablo, Carolina, Arnau, Jose Luis, Carles, Meritxell, Míriam, Adriana, Xavier, Sergio, Carola, Anna

Formació específica en administració i altres recursos disponibles

En matèria formativa i amb regularitat, s’oferirà formació específica en administració del servei Decidim Catalunya. Actualment, la propera convocatòria oberta disponible està programada en forma d’una convocatòria dividida en dues sessions teoricopràctiques pel 29 i 30 de novembre de 10 a 14h.

Trobareu el formulari d’inscripció als webinars del servei disponible a https://www.aoc.cat/blog/events/webinar-servei-decidim/. Si el que necessiteu és una formació més flexible, podeu revisar el Curs autoavaluatiu en format audiovisual.

També, teniu disponible altres recursos, com per exemple la nova web del servei, el portal específic de suport, el centre de documentació que inclou les FAQS i la plana de la entitat de proves específica del servei.

Nova Llei de participació ciutadana

Procés participatiu de la nova llei de participació

Durant els mesos de setembre, octubre i novembre s’està realitzant un procés participatiu per recollir aportacions que ajudin a enriquir la nova llei.

El Govern de la Generalitat vol consolidar un model de participació deliberativa que sigui un referent per a les administracions catalanes i permeti millorar la qualitat democràtica i les polítiques públiques.

Per aquest motiu està impulsant una nova de llei de participació ciutadana que consolidi aquest model com un dels pilars del Govern Obert.

Per tal d’identificar i enriquir els continguts de la nova llei, des de la Direcció General de Participació, Processos Electorals i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya s’impulsa un procés participatiu.

La fase participativa del procés es desenvoluparà durant els mesos de setembre a novembre.

5 anys d’història de la plataforma de participació Decidim impulsada per l’Ajuntament de Barcelona

Enguany, l’1 de febrer de 2022 decidim va fer 5 anys Decidim.Barcelona, plataforma de l’Ajuntament de Barcelona, va ser la primera instància basada en el programari de decidim i, fins ara, és la més gran i compta amb implementacions importants com els Pressupostos Participatius (2020-23) i el PAM.

Reptes de futur

Un dels grans reptes és posar a disposició de tots els ens locals, independentment de la seva grandària i recursos, de la plataforma Decidim i un model d’acompanyament pràctic i sostenible.

Un altre repte pendent és la incorporació d’innovacions en el disseny, desenvolupament i seguiment dels mecanismes de participació ciutadana per garantir la inclusió de la diversitat de col·lectius de la societat (joventut, gent gran o persones nouvingudes per exemple).

Jornada de presentació del projecte (10/06/2022)

Jornada de presentació del projecte i els serveis d’acompanyament

Referències

X