El Govern acorda finançar el servei Decidim.Catalunya per impulsar la participació ciutadana al món local

El Govern ha aprovat transferir 1.012.000 euros al Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) per desplegar el servei Decidim.Catalunya que impulsa el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, a través de la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals.

La despesa es repartirà en anualitats de 253.000 euros, entre el 2021 i el 2024, i anirà destinada a implementar la plataforma Decidim als municipis catalans, com a infraestructura de participació digital de codi obert i programari lliure, que es desenvolupa en un marc de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Software Lliure Decidim.

El servei Decidim.Catalunya, que es coordinarà a través de la Xarxa de Governs Transparents, oferirà al món local un servei integral, en format “claus en mà” que inclourà aspectes tecnològics, organitzatius, i de suport tècnic i de negoci. L’AOC s’encarregarà de posar a disposició del món local la plataforma Decidim, gestionar el servei tècnic, donar suport en les consultes i incidències, així com desenvolupar els evolutius que s’acordin.

Durant 2021 s’avançarà en la gestió de la licitació, la implantació de la infraestructura de Decidim.Catalunya i la realització del primers pilots (prioritàriament a les demarcacions de Tarragona i Lleida on les respectives diputacions no ofereixen actualment el servei Decidim). 

Serà a partir de l’any 2022 quan es començarà a realitzar un desplegament gradual del servei al món local. En aquesta fase es comptarà amb la col.laboració de les diputacions, la pròpia Generalitat i Localret, i es basarà en un model de governança que s’acabarà de concretar en el marc del grup de treball de participació ciutadana de la Xarxa de Governs Transparents.

D’aquesta manera el Govern de la Generalitat fa una aposta ferma per la participació ciutadana com a element fonamental per a la qualitat democràtica, alhora que desplega una infraestructura digital per donar suport al món local, en un marc col·laboració en què totes les administracions implicades sumen per avançar cap a un ecosistema de participació de país i de la màxima qualitat.