Els ciberatacs obliguen a les entitats públiques a extremar les precaucions

L’any passat una vintena de municipis van patir ciberatacs, entre ells, Cambrils, Guixers, Lliçà de Vall, l’Escala i Sant Just Desvern. Durant 2019 Lloret i Vilafranca del Penedès també van ser blanc dels atacs dels ciberdelinqüents i 2021 ha començat amb el ciberatac a Arenys de Mar. Els ciberatacs als consistoris obliga als municipis a revisar i actualitzar la seva política de ciberseguretat.

Els ciberdeliqüents s’internen en els servidors del consistori, inutilitzen l’accés a les dades dels ciutadans i impossibiliten la realització de qualsevol tipus de tràmit. Segresten el sistema amb l’objectiu de sol·licitar un rescat per aixecar el bloqueig. Tot per obtenir diners. En alguns casos, a més de cobrar per facilitar la clau de desencriptació, els atacants amenacen amb divulgar o vendre totes les dades privats, que abans d’encriptar han copiat. Doble problema per a la institució que ha estat víctima de l’assalt informàtic. A més, el pagament s’exigeix en moneda digital per impedir que se’ls pugui seguir el rastre.

Mesures preventives recomanades

Durant les últimes setmanes, s’ha identificat un increment dels incidents per ransomware dirigit a ajuntaments arreu del territori. Per tal de revenir aquest tipus concret d’atac, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i l’AOC us recomanen que tingueu molt en compte les següents mesures i en feu la màxima difusió interna:

Què fer davant d’un ciberatac?

Davant de qualsevol ciberatac us recomanem que contacteu immediatament a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.
El passat mes de novembre, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya va presentar el nou servei públic de ciberseguretat per a les administracions locals que inclou tot un conjunt d’eines de protecció de les infraestructures dels ens locals davant atacs informàtics, recursos formatius i informatius disponibles i serveis de resposta ràpida a incidents de ciberseguretat.

Més informació: web de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya .