Disponibles els materials de la jornada “Processos d’innovació per a administracions locals”

Dijous 26 de novembre va tenir lloc la jornada Processos d’innovació per a administracions locals, una sessió en línia organitzada de forma conjunta pel Laboratori SmartCatalonia i l’AOC amb l’objectiu de promoure la innovació a les entitats locals.

Els prop de 150 assistents a la jornada van poder conèixer les experiències innovadores que tres municipis catalans estan duent a terme i adquirir coneixements sobre processos d’innovació a través de serveis i eines que afavoreixen les sinergies entre comunitats.

La directora de l’AOC, Marga Bonmatí, va inaugurar la sessió destacant el paper de les administracions locals com a motor d’innovació en el territori, tot fent referència al fet que, en el context de la pandèmia “els municipis que han pogut adaptar-se millor al canvi han estat aquells que ja es trobaven en el camí de la innovació”.

En Xavier Martínez, del Laboratori SmartCatalonia, va presentar una visió integral de les diferents iniciatives i actuacions que s’estan realitzant als municipis catalans, com ara l’Observatori SmartCatalonia i l’eina Tellfy, un canal de comunicació per a administracions públiques amb vocació de ser un espai comunitari en el qual la comunitat comparteixi i intercanviï experiències i inquietuds sobre projectes innovadors.

La jornada també va comptar amb la presentació de tres experiències innovadores basades en dades que contribueixen a generar ciutats cada cop més intel·ligents.

En Jordi Xirgo, de l’Ajuntament de Girona, va exposar un projecte de mapatge de la contaminació de la ciutat mitjançant l’ús de sensors per detectar la qualitat de l’aire.

En Pep Budi, de l’Ajuntament de Tarragona, va donar a conèixer diferents iniciatives basades en el valor de les dades en el context de la Covid-19

I en Jesús Redón, de l’Ajuntament de Salou, va explicar com apliquen la intel·ligència artificial per controlar l’aforament en temps real a les platges i la transparència de les dades recollides.

Amb l’objectiu de fomentar la col·laboració público-privada, els assistents de la jornada van poder conèixer, de la mà d’en Martín Ferrer, el servei d’assessorament del Laboratori SmartCatalonia sobre compra pública innovadora. Entre altres avantatges, aquesta actuació administrativa fomenta la innovació empresarial, millora la capacitat de resposta a les necessitats públiques i potencia el desenvolupament de nous mercats. Addicionalment, el Laboratori SmartCatalonia promou projectes innovadors a Catalunya, connectant solucions tecnològiques a les necessitats de municipis catalans i incentivant la realització de proves pilot en entorns reals.

La sessió va culminar amb una taula rodona en la qual es van compartir i intercanviar idees i opinions sobre els projectes i els serveis d’innovació municipals.

Podeu accedir a la gravació de la sessió íntegra de la Jornada Processos d’innovació per a administracions locals a través del canal de Polítiques Digitals de Youtube.