L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya desplega un model de ciberseguretat per a ajuntaments i ens locals

Conseller Jordi Puigneró durant la presentació

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat davant ajuntaments, consells comarcals i diputacions, el nou model de ciberseguretat per als ens locals. L’acte telemàtic, que podeu recuperar en vídeo al canal de Youtube del Departament de Polítiques digitals i Administració Pública, ha estat seguit per més de de 200 representants del món local.

Per al conseller Puigneró, “ciberprotegir el territori és fonamental i si volem ser un país digital, necessitem pobles i ciutats digitals segurs”. Adreçant-se als càrrecs locals, Puigneró els ha agraït el seu compromís “perquè la ciberseguretat comença al vostre municipi”.

La presentació ha comptat amb la participació del director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Oriol Torruella, i la directora gerent del Consorci AOC, Marga Bonmatí, que encapçala l’organisme a través del qual es vehicularan les peticions dels ens locals per tenir accés als serveis que ofereix aquest nou model de ciberseguretat. L’acte també ha comptat amb l’assistència del secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Escobar.

Operativa des de l’1 de gener de 2020, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya és l’instrument de país per protegir l’entorn digital i amb aquest nou model que s’adreça al món local n’estén el servei públic de ciberseguretat per garantir la prestació de serveis digitals locals cibersegurs.

L’Agència invertirà 2,5 milions d’euros en el desplegament d’un servei integral de ciberseguretat que cobreixi la detecció, prevenció, formació, protecció i resposta ràpida de les administracions locals davant possibles incidents de ciberseguretat.

El nou model de ciberseguretat les proveirà d’un conjunt d’eines, serveis i recursos agrupats en tres blocs de solucions: un portal de seguretat, una plataforma en línia i la capacitat de resposta a qualsevol tipus d’incident.

Així, el portal web de seguretat, amb accés personalitzat per a cada ens local, disposarà de recursos d’informació, formació i governança sobre ciberseguretat. Des de l’Agència es considera prioritària la prevenció i per aquest motiu un dels objectius és implementar una cultura de ciberseguretat en l’àmbit de l’Administració Local.

També es preveu la creació d’una plataforma que permeti el desplegament de solucions pel que fa a la detecció, protecció i monitoratge de les infraestructures dels ens locals, així com recomanacions per augmentar la maduresa del sistema. I, en tercer lloc, serveis de resposta ràpida a incidents que inclouran alertes, un equip de resposta, la gestió coordinada i solucions de recuperació de la possible pèrdua de dades.