L’Oficina Antifrau de Catalunya habilita un correu electrònic per a facilitar les denúncies anònimes

L’Oficina Antifrau de Catalunya ha habilitat una bústia de denúncies (bustiaoac@gencat.cat) que permet als ciutadans denunciar, mitjançant una adreça electrònica anònima, els actes de corrupció dels quals tingui coneixement sense revelar la seva identitat. Es tracta d’una bústia de correu electrònic que es troba a disposició de qualsevol persona física o jurídica, pública o privada.

Les denúncies es poden presentar pels canals de correu electrònic, presencialment o fax, sense que la persona denunciant hagi d’identificar-se, excepte a través del formulari actual de la seu electrònica on cal la signatura digital. L’Oficina Antifrau està treballant per a habilitar un formulari electrònic anònim,  totalment segur amb elements addicionals de seguretat, per a poder rebre les denúncies.

Per a l’estudi de la denúncia el més important és la versemblança dels fets exposats, no la seva procedència. Tot i que des de l’Oficina Antifrau de Catalunya s’encoratja el denunciant a identificar-se per tal que es pugui ampliar la informació i per facilitar la tasca d’investigació.

En aquest sentit, tota persona que denunciï o informi de presumptes pràctiques corruptes pot obtenir el compromís escrit que la seva identitat no serà revelada i, en aquest cas, les seves dades seran mantingudes en secret per l’Oficina. Juntament amb la reserva d’identitat, l’Oficina Antifrau proporciona assistència i assessorament al denunciant o informant de bona fe.

Quan l’Oficina tingui coneixement que el denunciant o informant ha estat objecte, directament o indirecta, d’actes d’intimidació o de represàlies, el director de l’Oficina promourà o exercirà, davant les autoritats competents, les accions correctores o restitutòries que siguin oportunes i, en tot cas, en deixarà constància a la Memòria Anual que presenta al Parlament.

L’Oficina Antifrau de Catalunya és una institució independent, que treballa per enfortir la integritat en el sector públic català, mitjançant la prevenció i la investigació de la corrupció.

Comentaris

 • Jaume Munuera ha dit:

  És una iniciativa fantástica. Ara bé, la noticia no està ben redactada. Les denúncies no són anònimes, sempre hi ha una identificació:
  – Per fax hi ha un número, per tant una dada identificativa.
  – Per correu electrònic hi ha una adreça de correu electrònic del denunciant, per tant una dada identificativa.
  – Presencialment, evidentment, no pots mantenir l’anonimat.
  – Per últim, la via que podía ser més anónima podría ser la telemática. Però el tràmit s’ha de fer forçosament amb certificat digital. Es demana identificació i signatura.

  El que sí hi ha és una protección, o reserva, de la identitat per part de l’Oficina, però la denuncia no és anónima. No és el mateix una denuncia anónima que una denuncia amb reserva d’identitat.

  • Cris Adroher ha dit:

   Degut a que qualsevol pot obrir un compte de correu electrònic amb dades identificatives inventades, falses o que no corresponguin a les seves, entenc que a l’hora d’alertar de casos de corrupción no es desvetlla cap dada identificativa, no?

 • Jaume Munuera ha dit:

  La redacció inicial de la noticia és una mica confusa:

  “L’Oficina Antifrau de Catalunya ha habilitat un canal de denúncies anònimes que permet als ciutadans poder denunciar anònimament, els actes de corrupció dels quals tingui coneixement sense revelar la seva identitat.”

  En realitat, no és un canal de denúncies anònimes. En tots els casos, hi ha una identificació (i, en la tramitació telemática, una signatura). El que no hi ha és una revelació de la identitat per part de l’Oficina posteriorment a la denúncia, però tant si és per fax, correu, presencialment o telemàticament, ens estarem identificant (una adreça de correu o un número de fax és una dada identificativa, i telemàticament necessitem certificat).

  • jaguas ha dit:

   Benvolgut Jaume,

   Gràcies per la teva col·laboració! Hem revisat la notícia per fer-la més entenedora. Esperem que ara s’entengui millor!

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *