“Perquè la transformació digital funcioni, has de pensar com ho feia l’Steve Jobs: sempre des del punt de vista del consumidor”. Aquestes paraules de Toomas Hendrik Ilves, expresident d’Estonia (2006-2016), són l’inici d’un article escrit per Úrsula O’Kuinghttons i publicat a Retina (el suplement dedicat al la transformació digital de El País) que destaca Estònia com l’exemple en transformació digital d’Europa.

L’impuls d’Estònia per a construir un país digital es va iniciar al 1991, l’any en què la nació bàltica va trencar amb la Unió Soviètica. Per promoure el creixement econòmic de la nació i fomentar l’emprenedoria, el govern va crear processos en línia per presentar documents oficials de manera que aquests emprenedors no haguessin de fer llargues cues a les oficines públiques. Una de les mesures més encertades ha estat el “principi d’un sol cop”: l’Estat no pot demanar als ciutadans la mateixa informació dos cops i l’ha de fer servir, com a mínim dos cops.

Aspectes sobre cibersegutetat, blockchain i altres iniciatives han fet d’Estònia un referent europeu pel que fa a la transformació digital.

L’article complet d’Úrsula O’Kuinghttons el podeu trobar al suplement Retina de El País “Por qué Estonia es el ejemplo digital de Europa“.