Comparativa entre les lleis de transparència catalana i espanyola (Joan Ridao)

IndretEl treball ‘La transparència i el dret d’accés a la informació pública en la llei catalana 19/2014. reflexions entorn al seu abast i al marc competencial en què s’insereix’ del jurista i politòleg Joan Ridao  publicat a InDret, Revista per a l’Anàlisi del Dret analitza, a partir de la Llei catalana 19/2014, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, els problemes derivats de la concurrència entre l’Estat i les comunitats autònomes. En concret l’aplicabilitat de la legislació bàsica estatal i alguns dels aspectes substantius més rellevants de la norma catalana.

En aquest anàlisi queda palès que la llei catalana va més enllà de l’estatal i constitueix una norma de caràcter general més completa i afavoridora de la transparència i de l’accés a la informació que la seva homòloga estatal i que la resta de legislacions autonòmiques en vigor, tot i que l’autor defensa que no s’aprofiten totes les possibilitats al seu abast per fer una regulació plenament efectiva de la transparència.

Les principals singularitats que presenta la Llei catalana 19/2014 estan xifrades en tres qüestions cabdals:

  • la consagració del silenci positiu en les sol·licituds d’accés a la informació,
  • la regulació dels grups d’interès i
  • l’increment de la transparència en àmbits sectorials de l’actuació administrativa, com ara el de l’elaboració de les normes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *