El navegador Google Chrome deixa de suportar l’execució de la màquina virtual java

El passat 16 d’abril del 2015, Google va publicar una actualització (42.0.2311.87) del popular navegador Chrome. Correccions i noves funcionalitats a banda, la principal novetat d’aquesta versió és que deixa de donar suport a l’execució de plugins NPAPI, entre els que es troba la màquina virtual de java.

El canvi afecta molt a les diferents aplicacions d’administració electrònica, especialment a les que impliquen l’ús de la signatura electrònica basada en certificats digitals, ja que moltes estan basades en l’execució d’applets de signatura. Des de ahir, amb Google Chrome, moltes d’elles van deixar de funcionar.

Val a dir que l’actualització, amb una instal·lació estàndard del programari, es porta a terme de manera automàtica, motiu pel qual molts usuaris s’hauran trobat que les aplicacions java han deixat de funcionar amb el navegador d’un dia per una altre. Tal i com explica Google a la seva wiki de desenvolupament, de moment l’execució de plugins NPAPI es pot tornar a activar posant chrome://flags/#enable-npapi. Al mes de Setembre l’execució d’aquest tipus d’extensions deixarà de ser suportada pel navegador definitivament.

Des del Consorci AOC estem treballant per trobar alternatives als applets per signar electrònicament. Mentre aquestes alternatives no s’acaben d’implantar, recomanem utilitzar els navegador Internet Explorer i Firefox per utilitzar les aplicacions web que requereixin de l’execució d’applets de java.