Es presenta el nou DNI amb tecnologia sense contacte

dni_electronico

Disseny del nou DNI electrònic 3.0. Font: Policia Nacional

El DNI electrònic es va començar a distribuir el 2006 amb la voluntat ferma d’adaptar-se a les noves tecnologies i facilitar els tràmits als ciutadans. Però l’acceptació d’aquest dispositiu ha estat escassa pel que, vuit anys després de la seva implantació, el Ministeri d’Interior llança el que s’ha batejat com a “DNI 3.0”, que intenta polir les limitacions de l’antic document.

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha presentat aquest dilluns el nou DNI a la Comissaria Provincial de Lleida, on es començarà a expedir per estendre després a tot Espanya. El nou DNI, a més d’incorporar un xip -de major capacitat i velocitat que l’emprat fins ara- amb certificats digitals -d’identificació i signatura electrònica-, permet també la transmissió de dades via NFC (Transmissió de Dades per Contacte) i radiofreqüència.

Conscients de la necessitat no només d’implementar un instrument d’elevada seguretat, sinó també de millorar i apropar als ciutadans la seva usabilitat, la Direcció General de la Policia difondrà des de la seva pàgina web i canals en xarxes socials la informació necessària per a la seva instal·lació i maneig de forma clara i senzilla.

A més, s’estendrà la vigència dels dos certificats d’identificació i signatura, i es permetrà la lectura sense PIN del certificat d’identificació, el que evitarà la introducció repetida del nombre PIN en les transaccions i el bloqueig del PIN per introducció incorrecta del mateix.

Dins d’aquest primer conjunt de mesures de l’impuls del nou DNIe, la Policia Nacional reforçarà el servei de denúncies de fets delictius que presta actualment a través de la seva pàgina web, de tal manera que no serà necessari que el ciutadà es desplaci físicament a la comissaria per ratificar i signar la denúncia.

Per facilitar l’ús del DNIe en smartphones i tauletes, s’ha incorporat tecnologia de lectura sense contactes (NFC) en la targeta del DNI 3.0, que permetrà la lectura del mateix aproximant al terminal. Els usos més immediats de la plataforma de serveis associats al DNIe 3.0 es dirigeixen a fer diferents aplicacions per a mòbils, les conegudes apps, amb el concepte d’autoritzacions. Per exemple: l’autorització a terceres persones per recollir paquets que arriben per correu o per serveis de missatgeria; per a col·legis, l’autorització a excursions dels nens o per signar notes; recollides de medicaments a les farmàcies, quan hi ha la recepta electrònica, i el malalt no pot retirar; o bé, la signatura segura de correus electrònics.

Durant aquest acte s’ha presentat també el nou Passaport 3.0, que ja s’està emetent a tot Espanya i que igualment està dotat d’un xip de major capacitat i velocitat; un nou paper de seguretat, components hologràfics renovats; tactocel i altres mesures de seguretat invisibles.

Per a més informació sobre les característiques del nou DNI-e consulteu el següent enllaç: Nota premsa Ministeri de l’Interior