El perill de les xarxes wifi obertes

És molt habitual, quan es viatja a l’estranger o quan s’ha acabat la navegació a màxima velocitat,  de fer ús dels punts d’accés wifi oberts disponibles. Però connectar el telèfon intel·ligent a les xarxes sense fils de l’hotel, restaurant o aeroport pot posar en perill la informació que conté el nostre dispositiu.

Els hackers creen punts d’accés WiFi falsos amb la fi de monitoritzar les comunicacions a Internet a través dels anomenats atacs man-in-the-middle, robant credencials d’accés, infectant als usuaris amb programari maliciós i realitzant altres accions fora del control de l’usuari.

Els “hot spots” o punts d’accés públics a Internet són les xarxes que hi ha presents en bars, restaurants, edificis públics i carrers. Alguns demanen,  paraula de pas, altres no, però gairebé tots són susceptibles a que els hackers hi ingressin i s’apoderin del que fa un mentre  roman connectat, sense que l’usuari se n’adoni.

Segons un estudi sobre els riscos de seguretat en els consumidors realitzat per B2B Internacional i Kaspersky Lab, el 36% dels usuaris espanyols no pren cap protecció quan es connecta a una xarxa wifi gratuïta. A més, el 15% realitza compres en línia o es connecta al seu compte bancari amb aquestes xarxes, i només un 13% comprova el nivell de xifrat.

Les recomanacions dels experts passa per que els usuaris configurin els seus  dispositius per tal que demani permís abans de connectar-se a una xarxa sense fils;  tenir les darreres actualitzacions de programari disponibles; instal·lar anti-virus; evitar les xarxes wifi públiques, especialment si no semblen de confiança; utilitzar una connexió VPN; i sobretot fer servir el sentit comú i no realitzar transaccions bancàries o altres tràmits delicats.